X

Instagram i la massificació a les Illes: “Ens està quedant una societat de merda”

Expertes en comunicació turística recomanen fer un estudi de capacitat real per assegurar una bona experiencia a l'usuari

27/08/2021

Instagram i la massificació a les Illes: “Ens està quedant una societat de merda”

Centenars de persones fan hores de cua cada dia per fer-se aquesta foto a Es Caló des Moro, a Santanyí.

“Instagram i ses xarxes socials han fet molt de mal. I tot per fer-se sa p… foto de rigor i voler aparentar davant els altres. Ens està quedant una societat de merda”. Aquest comentari, escrit per Jaume Boyeras al Twitter, recull el parer dels que encara es fan creus de les cues de quatre hores per nedar a Es Caló des Moro, a Santanyí. La cabuda màxima ara és de 80 persones. Però a primera hora, ja n’hi ha prop de 150. N’hi ha que fa dos dies que fan cua. Ja no si valen els cartells amb indicacions errònies per despistar els turistes, Google ho sap tot.

Els que fan cua van darrere una foto, darrere la constatació digital del seu viatge al paradís que anuncien les xarxes socials. “Al cap i a la fi, nosaltres som aquí per Instagram i el turisme massiu. Per tant, no ho criticaré perquè nosaltres també hem picat”, diu una parella mentre fan cua. “La foto guapa és el reclam pel qual avui tots hem vengut”, explica una altra al·lota. D’altres, en arribar s’estiren els cabells: “Estam un poc emprenyats, perquè no sabíem que la cala fos tan petita i que estigués tan plena de gent”.

“És l’èxit enfront de la realitat. Les platges de les Illes es promocionen com a cales desertes i verges, com el paradís, però després no es correspon amb la realitat ni amb la massificació típica del mes d’agost, en plena temporada alta”, explica Majo, coordinadora de Comunicació d’IB3 i experta el comunicació turística.

“Si fins fa uns anys, a Mallorca, les platges amb més tirada eren les de la zona sud de l’illa, com Es Trenc o Ses Covetes, els darrers estius han agafat preponderància altres cales de la costa mallorquina, com les de la zona de Santanyí, entre elles Es Caló des Moro, Cala s’Almunia o Cala Brogit i també les del Parc Natural de Llevant, prop d’Artà, com Cala Torta, Cala Mitjana i s’Arenalet d’Aubarca. Tot sostingut pels influencers, experts en marcar les tendències. De fet, el Govern i el Consell de Mallorca han fet campanyes amb influencers per promocionar les Illes”, assegura l’experta.

Tant és així que en el compte d’Instagram Mallorcatourism, el compte oficial de promoció turística del Govern, els vídeos de Es Caló des Moro dupliquen el nombre de visualitzacions que indrets com es Trenc, i Formentor, que ha tengut que regular l’accés de vehicles per evitar la massificació.

En aquest sentit, diu, “en el cas des Caló des Moro, s’hauria de fer un estudi de capacitat real i prendre mesures, com s’ha fet a Formentor o al Parc Nacional de les Illes Atlàntiques de Galícia, on la capacitat està limitada a les 2.000 persones al dia. El principal ha de ser la preservació de l’indret i la satisfacció del turista”.

Nadia Nemer és bloggera i té un compte de viatges a Instagram que es diu Travel Rocks, amb més d’ 11.000 seguidors. Ella, explica, va començar postejant imatges dels seus viatges perquè ho veiés la seva família i, a poc a poc, s’ha anat especialitzant en el tema. Assegura que aquest fenomen de massificació turística arran de certes promocions a les xarxes socials no és exclusiu de Mallorca ni de les Illes sinó que passa arreu del món. “Les platges de Ca Na Clara o Es Caló des Moro s’han fet molt populars perquè determinats influencers s’hi han fet fotografies. A mi no em sembla malament, ja que és una manera de fomentar el turisme i és evident que aquí es viu d’això, però sí que crec que s’hauria de controlar d’alguna manera”, assegura.

Instagram i Facebook  són, sens dubte, les xarxes predilectes entre els usuaris espanyols. De fet, Instagram és la xarxa que guanya més seguidors i ha passat de tenir 7,4 milions de comptes l’any 2015, a 20 milions, l’any 2020, és a dir, un 25% més en només en un any. Aquesta xarxa, que és coneguda per una utilització més exclusiva de la imatge, té comptes com la de Mallorca Tourism, amb més de 23 mil seguidors. En aquest compte en concret, les fotos d’aigua turquesa des Caló des Moro tenen més de 1.600 likes i els vídeos, milers de visualitzacions. En només 24 hores hi ha més de 100 publicacions noves. La de Cala s’Almunia en té 854, de m’agrades, i els vídeos de les platges des Trenc o de Formentor registren també milers de visualitzacions. La platja de Na Clara, prop de Betlem, rep moltíssimes de reaccions positives, així com les platges d’Alcúdia. Les de la zona nord de Mallorca, com aquesta de Cala Banyalbufar, també es promocionen, però paradoxalment contrasten amb l’opinió d’alguns dels residents que asseguren que enguany la cala està “gairebé impracticable”.

Si se cerquen aquests indrets a través dels hashtags es pot observar la quantitat de visitants que han postejat fotografies d’aquestes platges i selfies idíl·liques en els quals no hi ha rastre ni de cues ni d’aglomeracions, inclús perquè hi ha aplis que esborren la gent del fons. El hashtag des #calódesmoro registra 36.ooo posts, per exemple, i el des #estrenc en té 121.000. S’ha de tenir en compte que moltes de les fotografies que hi apareixen, d’altra banda, estan manipulades. “Tothom manipula les seves fotos i qui digui el contrari, menteix”, assegura també Nadia Nemer, qui explica que avui en dia existeixen moltíssimes aplicacions per esborrar la gent de les imatges, convertir l’aigua del mar en una aigua més turquesa i fer del blau del cel, un blau més clar.

La blogera Nadia Nemer explica que el fet de fer cua per fer-se només una foto és un fenomen molt habitual. Fa poc temps, va penjar una fotografia d’una mena de piscina natural formada a la platja des Trenc. Moltíssimes persones li varen escriure per saber on l’havia fet. Dies després ja hi havia gent fent la cua pertinent per fer-se una selfie al mateix lloc.

Quan els turistes, ja nacionals com internacionals, preparen les seves vacances, molt sovint ho fan guiant-se per la informació que troben a través d’aquestes xarxes socials. Segons l’informe Digital Consumer 2020 de Nielsen, el 57% dels espanyols coneix noves marques a través dels mitjans en línia, enfront d’un 43% que opta pels mitjans tradicionals. A més el mòbil és el dispositiu preferit a l’hora de cercar informació sobre productes, marques o serveis (59%). I aquest és l’origen d’un efecte crida que es converteix en un efecte dominó.


Coes de més de quatre hores per nedar al Caló des Moro

27/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris