X

Ses Fonts Ufanes compleixen 20 anys com a monument natural

Han brollat 76 vegades i durant un total de 649 dies des que van ser declarades espai natural protegit

31/08/2021

Ses Fonts Ufanes compleixen 20 anys com a monument natural

Ses Fonts Ufanes, situades la finca pública de Gabellí Petit, a Campanet, han brollat 76 vegades i durant un total de 649 dies des que aquestes van ser declarades, fa avui 20 anys, espai natural protegit amb la categoria de monument natural.

El seu origen és la pluja que cau en el massís del Puig Tomir i voltants que s’infiltra en el subsòl i s’acumula en un aqüífer per sota del qual hi ha materials poc permeables. Quan les pluges són intenses i contínues, la capacitat de l’aqüífer es veu sobrepassada i l’aigua s’obre camí cap a la superfície, brollant a través de les surgencias que hi ha en la part baixa de la finca de Gabellí Petit.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha visitat, aquest dimarts la finca pública de Gabellí Petit, on es registra aquest fenomen hidrogeològic, amb motiu del vintè aniversari de la seva declaració com a monument natural. El conseller ha ressaltat que els valors ambientals de la finca pública de Gabellí Petit van més enllà del fenomen puntual de Ses Fonts Ufanes i ha convidat a la ciutadania a gaudir d’ella tot l’any.

El Centre d’interpretació de Ses Ufanes, des d’enguany, és sostenible energèticament després que l’Ibanat hagi instal·lat plaques fotovoltaiques. A més, s’ha reconstruït la barraca de carboner situada al costat.

31/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris