X

La previsió del cap de setmana: basca, sol i ruixats a partir de migdia

Tant avui com demà, poden créixer niguls amb potencial suficient com per deixar ruixats d’entitat durant les hores centrals de la jornada

03/09/2021

La previsió del cap de setmana: basca, sol i ruixats a partir de migdia

MARIA MESTRE (Biniali, Mallorca)

El mes de setembre ha començat molt actiu meteorològicament a la península i entorn de la mediterrània, tot i que les Balears haguem quedat una mica al marge de l’activitat frenètica de tempestes aquests dies. Tot i així, el cel d’aquestes properes dues jornades no és de fiar. Tant avui com demà, poden créixer niguls amb potencial suficient com per deixar ruixats d’entitat durant les hores centrals de la jornada.

El bessó d’aire fred en altura responsable d’haver deixat precipitacions torrencials a la meitat est d’Espanya tant dimecres com dijous, ja ha començat a diluir-se i reincorporar-se a la circulació general atmosfèrica, tot i que encara ens trobam dins el seu radi d’acció. Amb l’elevada humitat en superfície que ens deixa aquesta sensació acusada de basca i la disminució de la capa de pols en suspensió, sembla que avui tenim els ingredients adequats.

Per avui horabaixa esperam alguns niguls de desenvolupament vertical que poden deixar ruixats localment moderats i acompanyats de tempesta, preferentment a l’interior de Mallorca sense descartar l’interior d’Eivissa. A Menorca i a les Pitiüses tendrem alguns intervals de niguls baixos. El vent va a la baixa, tot i que encara resten àrees de mar de fons a la vessant est de l’arxipèlag.

Dissabte

Anit les temperatures es mantendran fora canvis, amb mínimes tropicals entorn dels 20-23ºC. La humitat encara serà elevada i el dia tornarà a començar amb boires i niguls baixos que a mesura que avanci el dematí es començaran a desfer. Tot i així, encara restarà una mica d’aire fred en altura, suficient com per tornar a fer créixer niguls d’entitat i deixar qualque ruixat aïllat, però puntualment moderat a l’interior de Mallorca i Menorca. Vent fluix de direcció variable amb predomini del nord a Menorca. Situació marítima tranquil·la amb ones entorn del 0’5 m.

Diumenge

Jornada de cel poc ennigulat amb qualque nigul de desenvolupament a migdia que difícilment pot deixar qualque ruixat puntual. El capvespre començaran a arribar alguns niguls prims avançant des de les Pitiüses cap a la resta de l’arxipèlag. Vent encalmat i bonança marítima. Les temperatures màximes poden pujar lleugerament fins als 32-33ºC.

Pròxima setmana

Diumenge un nou embossament d’aire fred es començarà a despenjar del nord de l’atlàntic cap a l’oest de la península, provocant de rebot una dorsal anticiclònica, entrada d’aire càlid en altura i superfície entorn de les Balears que farà pujar les temperatures aquesta pròxima setmana. L’estiu encara és aquí i es deixarà notar de forma clara amb temperatures que poden pujar fins als  35ºC, pols en suspensió, humitat i basca. Per dilluns també amb intervals de niguls mitjans i alts.

 

03/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris