X

Deu parelles de virot petit nidifiquen a l’illot des Vedranell, a Eivissa

El virot petit es troba en estat crític d’extinció i és l’au marina més amenaçada d’Europa

11/09/2021

Deu parelles de virot petit nidifiquen a l’illot des Vedranell, a Eivissa

Exemplar de virot petit./ MIGUEL MCMINN

Personal tècnic de les Reserves Naturals d’Es Vedrà, Es Vedranell i els illots de ponent, l’IBANAT i els Agents de Medi Ambient han confirmat la nidificació d’almanco 10 parelles de virot petit (Puffinus mauretanicus)a la zona coneguda com Ses Crestes, a l’illot des Vedranell, a Eivissa. 

La troballa ha estat possible gràcies a una prospecció exhaustiva d’aquesta zona, situada al nord de l’illot, realitzada el mes de març, i que ha conclòs amb l’observació directa de tres parelles d’adults incubant i de set entrades de caus amb clars indicadors d’excrements frescos. Amb tot, es considera que és una xifra de mínims. Cal afegir, a més, que hi ha una zona pendent de prospecció, l’extrem sud conegut com Sa Gorra, que mostra tota una sèrie de cavitats que semblen adients per la nidificació de virots i era ben coneguda pels virotadors de la zona.

La campanya de prospecció es va estendre a l’illot d’Es Vedrà, on s’ha pogut constatar la presència del virot en base a restes d’excrements a la zona del Cap de sa Bestorre, al Pedregar de sa Galera de Fora. Amb tot, la inaccessibilitat del cau ha impossibilitat, per ara, determinar amb exactitud quants individus poden emprar aquest cau.

La informació sobre la presència del virot petit als illots d’Es Vedrà i es Vedranell és escassa i procedeix bàsicament de comunicacions personals realitzades pels virotadors de finals de segle XX així com de les prospeccions realitzades per J.S. Aguilar l’any 1991 i que estimava una població de 10 parelles a Es Vedranell i 50 a Es Vedrà, en base a mètodes de densitat subjectiva a partir de prospecció directe i escoltes. El virot petit es troba en estat crític d’extinció i és l’au marina més amenaçada d’Europa.

11/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris