X

Les Illes registren 97 nits tropicals consecutives i sumant

La temperatura mínima no ha baixat dels 20ºC des del passat 10 de juny

14/09/2021

Les Illes registren 97 nits tropicals consecutives i sumant

Imatge d'arxiu d'una nit en blanc.

El vespre d’aquest dilluns ha estat una nit molt calorosa i de mal dormir arreu de les Balears, amb una temperatura més pròpia de mitjan agost que no de mitjan setembre. Això s’ha notat sobretot a les localitats situades a prop de la mar i a la vessant nord de la Serra de Tramuntana.

En general el termòmetre no ha baixat de 20ºC ni a les zones més interiors i, fins i tot hi ha hagut nits tòrrides, que són aquelles en què el termòmetre no baixa dels 25ºC. La mínima més alta, segons dades de l’AEMET, s’ha mesurat a Banyalbufar amb 27,5ºC, seguida del Port de Sóller amb 27,2ºC i el Far de Capdepera amb 25,8ºC. També hi ha hagut nit tropical a Sant Elm, amb 25º,2ºC i han fregat aquest llindar a moltes localitats de les Balears, com per exemple a la Mola (24,9ºC), Palma (24’8ºC), Cala Galdana (24,8ºC) i es Ca Marí (24,6ºC).

Mínimes de rècord

Els valors són de rècord en algunes estacions. Els 27,5ºC Banyalbufar són la mínima més alta mesurada en un mes de setembre i superen en més d’1ºC el rècord anterior establert el 5 de setembre de l’any 2016 amb 26ºC. Si bé en altres casos no són de rècord absolut sí que són la mínima més alta mesurades mai tan avançat un mes de setembre. En la xarxa principal d’AEMET, la nit tòrrida més tardana havia tengut lloc l’11 de setembre a l’Aeroport d’Eivissa amb 25,8ºC.

L’anomalia de temperatura és una bona manera de concretar la raresa d’un episodi concret i, en el cas d’avui, és realment destacable.

La mínima de Lluc és extraordinària. Suposa una anomalia que supera en més de 9ºC la mitjana d’aquesta època, que és de 13ºC. En general, les anomalies mesurades avui són més importants que les mesurades en l’ona de calor que afectà les Balears entre l’11 i el 15 d’agost. En el cas de Lluc, la mínima més alta aleshores va ser de 23,4ºC però l’anomalia no superà els 9ºC com ha passat avui. Això és degut a que la mitjana de la mínima nocturna és, lògicament, més alta pel mes d’agost en plena canícula que no avançat el mes de setembre.

Aire càlid, pols del nord d’Àfrica i la mar molt calenta.

Una borrasca situada a l’oest de la Península Ibèrica ha fet arribar, una vegada més enguany, una massa d’aire càlid i carregada de pols en suspensió des del nord d’Àfrica. Aquesta és la principal raó per la qual la mínima ha pujat però no l’única. Els niguls mitjans i alts que han enterbolit el cel i el vent del sud-est que ha bufat bona part de la nit, no gaire fort però de manera constant. Per altra banda la temperatura de l’aigua de la mar entorn de les Balears és enguany especialment alta encara i se situa entre els 25ºC i els 27ºC. Per aquest motiu les localitats situades a la costa tenen tendència a observar una mínima més alta que a les muntanyes o les zones interiors.

Les condicions que han permès enfilar-se el termòmetre es mantenen aquesta pròxima nit pel que és d’esperar que es tornin a repetir valors similars als d’avui. A partir de dijous i divendres la mínima començarà a baixar. No s’espera cap refrescada important però els vespres seran més bons de dur i la mínima, més adequada a l’època.

La temperatura nocturna s’ha mantingut inusualment alta tot l’estiu

A falta d’una setmana per l’equinocci de tardor, l’estiu ha estat càlid en general però sobretot destaca precisament per ser un estiu de mínima elevada. A l’estació de Porto Pi, a Palma, la mínima no ha baixat dels 20ºC des del passat 10 de juny. Són un total de 97 nits tropicals consecutives, a una nit d’igualar el seu rècord establert l’any 2018. Una fita que, donada la previsió, no només s’igualarà aquesta pròxima nit sinó que molt probablement se superi en les properes jornades.

Les nits en general són més caloroses ara que abans

El fet de patir una nit tòrrida el mes de setembre no és habitual a les Balears. De fet no era un fet habitual ni en l’estiu de ple fa poques dècades. En poc temps, i dins un escenari d’escalfament global, ha passat de ser un fet estrany i lligat a les puntes de calor a ser un fet més recurrent.

Als anys 80, a l’estació de Porto Pi, hi hagué un total de 17 nits de mínima igual o superior a 25ºC. Als anys 90 ja en foren 27 i, en la primera dècada del segle XXI, un total de 55. Finalment, en la dècada 2010-19 n’hi hagué fins a 64.

Aquesta mateixa tendència s’ha observat a altres estacions de la xarxa principal d’AEMET, com els Aeroports de Maó, Palma i Eivissa. A Maó s’ha passat de 2 nits tòrrides als anys 80 a 11 entre 2010 i 2019. Al de Palma, d’ 1 a 7. I en el cas d’Eivissa, de 21 a 39.

No només s’ha fet més recurrent sinó que a més ha ampliat la seva distribució anual. Als anys 80 a cap estació s’havia mesurat mai una nit tòrrida fora dels mesos de juliol i agost però als anys 90 comencen a aparèixer els primers casos en un mes de setembre i amb la famosa ona de calor de l’any 2003, els primers casos en un mes de juny.

14/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris