X

Afganistan compleix un mes amb els talibans en el poder

Les evacuacions massives, l'atemptat a l'Aeroport de Kabul i la pèrdua de drets de les dones i els opositors, claus d'aquests 30 dies

15/09/2021

Afganistan compleix un mes amb els talibans en el poder

El 15 d’agost, els talibans arribaven a Kabul. Després de 20 anys en guerra, entraren a la capital afganesa pràcticament sense resistència. El president Ashraf Gha i s’exilià als Emirats Àrabs Units per evitar, va dir, un bany de sang a la ciutat.

Milers de persones entraren en pànic. Milers de civils arribaven als aeroports per intentar fugir del país. El 26 d’agost, amb l’aeroport estivat de ciutadans ansiosos per partir, l’Estat Islàmic atemptava contra la terminal, que va causar 170 morts.

Uns dies després, el 31, les tropes nord-americanes abandonaven definitivament el país, posant fi a la guerra més llarga de la seva història. Els talibans ho celebraren amb rauxes de trets a l’aire.

El nou govern interí, compost únicament per fonamentalistes, es formà fa una setmana, amb Hassan Akhund al capdavant del país. Amb aquest panorama, les més vulnerables són ara les dones. Molt poques s’han atrevit a protestar. Temen veure completament retallats els seus drets i llibertats.

I els talibans tenen ara com a principal escull la greu crisi humanitària que viu el país, amb pobresa generalitzada i escassesa de menjar i medicines. La Conferència de Donants de l’ONU ha recaptat 1.000 milions de dòlars, 20 dels quals procediran d’Espanya, per evitar el col·lapse del país.

15/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris