X

La ministra Belarra reconeix el “deute pendent” de l’Estat amb la insularitat balear

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030 s'ha traslladat a Palma per firmar el conveni per a la transferència de 64,3 milions d'euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència destinats a serveis socials

16/09/2021

La ministra Belarra reconeix el “deute pendent” de l’Estat amb la insularitat balear

L’anunci el feia ahir la presidenta Armengol al Debat de Política General. Deia que hi havia acord amb l’Estat per incloure el factor d’insularitat als Pressuposts Generals de 2022. Ja avui, el Govern central ha agafat el testimoni. L’encarregada de fer-ho ha estat la ministra de Drets Socials i Agenda 2030. Ione Belarra ha dit que “és la millor de les notícies” i ha reconegut que aquest és “un deute pendent” de l’Estat amb els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears.

De moment se sap que els pròxims comptes de l’Estat inclouran una partida pressupostària per a la insularitat balear. Conèixer el detall, és a dir la quantitat de doblers que això implica, és, encara, la incògnita. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reiterat que cal esperar a la reunió de la comissió mixta de finançament, prevista per als pròxims dies. Aquesta és l’òrgan que haurà de fixar quants doblers li corresponen al factor d’insularitat de les Illes.

64,3 M€ per a Serveis Socials

La trobada d’avui entre les dues administracions ha servit per firmar el conveni de transferència dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència corresponents a serveis socials. 64,3 milions d’euros que arribaran a les Illes i que gestionaran, en part, els consells insulars. De fet, Armengol ha precisat que el 21% del total d’aquests fons europeus el gestionarà les administracions insulars de manera directa.

Els 64,3 milions d’euros es distribuiran en tres anualitats. Per a enguany ja hi ha compromesos 17,8 milions. L’any que ve en seran 22 i el 2023, 24,5 milions d’euros. Uns fons finalistes que serviran per, entre d’altres objectius, reforçar la teleassistència, l’atenció dels menors tutelats o impulsar la construcció i reforma de residències.

Com es repartiran aquests Fons Europeus?

D’aquesta manera, el Govern preveu invertir 33,24 M€ per a la construcció de 430 places residencials i de centre de dia per a persones amb necessitat de cures de llarga durada. 8,67 M€ seran per a la reforma de 264 places a residències públiques; 7,57 M€, per a la creació de places residencials i recursos d’atenció per a menors tutelats pels consells, joves extutelats i persones sense sostre. Altres 7,43 M€ es destinaran al desenvolupament i implementació de la Història Social Única Electrònica. 6,43 M€ estan prevists per reforçar el servei de teleassistència domiciliària i noves tecnologies. La resta, prop d‘1 M€, per a projectes d’accessibilitat.

Un dels projectes que es finançaran amb aquests Fons Europeus és el de la futura residència de Son Dureta. La consellera d’Afers Socials ha assegurat que per complir amb els terminis marcats per la Unió Europea, enguany ja hi ha d’haver un projecte arquitectònic. La data límit per tenir l’obra completada és 2026, tot i que Santiago confia tenir-la enllestida abans.

Ambdues administracions han celebrat que, per primera vegada han dit, els Fons Europeus per a la reactivació i la diversificació econòmica també es puguin gestionar en clau social. Un sector capaç de crear “llocs de feina dignes i estables”, segons han puntualitzat.

16/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris