X

Quatre de cada deu adolescents estan preocupats per la covid, segons UNICEF

La crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia se situa com la segona major preocupació per als enquestats

16/09/2021

Quatre de cada deu adolescents estan preocupats per la covid, segons UNICEF

Imatge d'arxiu.

La Covid-19 és la primera preocupació del 40,3% dels infants i adolescents a Espanya, i el 57,6% considera, a més, que la pandèmia és també la principal preocupació de la societat en general, segons revela el II Baròmetre d’Opinió de la Infància i Adolescència realitzat per UNICEF Espanya en col·laboració amb la Universitat de Sevilla.

A més, la crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia se situa com la segona major preocupació per als enquestats, enfront del setè lloc que ocupava l’economia en el baròmetre de 2019, segons l’informe, que ha estat presentat aquest dijous. “Els infants i adolescents no són aliens a aquesta crisi sanitària mundial, i això es reflecteix en les seves opinions i preocupacions”, ha constatat la responsable de Polítiques Locals d’Infància d’UNICEF Espanya, Lucía Losoviz.

De l’estudi també es desprèn que l’augment de la preocupació per l’economia o la política, ha relegat la preocupació pel medi ambient a la vuitena posició, enfront del segon lloc que ocupava fa dos anys.

Així mateix, els autors de l’estudi destaquen que ha canviat la perspectiva d’altres qüestions com l’educació. Així, mentre que en 2019 les respostes indicaven una preocupació pel rendiment escolar, ara s’ha transformat en una inquietud pel sistema educatiu en el seu conjunt.

Tant des d’UNICEF com des de la Universitat de Sevilla han demanat que aquest Baròmetre es consolidi com una eina que contribueixi a impulsar polítiques per a continuar protegint la infància. “Aquests canvis suposen un crit d’atenció sobre la importància d’implantar el Baròmetre com una eina de seguiment periòdic de les preocupacions i opinions de la infància i adolescència”, ha precisat el professor de la Universitat de Sevilla, Francisco J. Rivera.

“Necessitem que se’ns escolti més”

Els resultats de l’informe mostren així mateix un nivell mig-alt de satisfacció vital, però la puntuació descendeix del 7,6 (sobre 10) de 2019, a un 7 en aquesta edició. També el benestar emocional ha descendit lleugerament (de 3,70 a 3,47, en una escala de l’1 al 5), cosa que podria deure’s als indicadors relacionats amb el temps lliure, el benestar purament físic i la diversió amb els seus amics, segons indiquen els autors de l’estudi.

Quant al benestar psicològic, el nombre d’infants que van manifestar sentir-se sols ha augmentat en 8 punts percentuals (se situa en el 39,4%, enfront del 31% de l’anterior edició) i els que senten bastant, molta o moltíssima tristesa s’han incrementat en 10 punts (del 50,8% en 2019 al 61% en 2021).

La confiança en els partits polítics, el govern i els sindicats ha disminuït, i la valoració de professions com a polítics i banquers segueix en les darreres posicions. Tal com explica Fran, de 18 anys, “les nines i els nins se senten allunyats de la política perquè necessiten resultats tangibles, i més en pandèmia”. Per contra, ha augmentat la valoració dels metges i dels docents.

Atès el nivell adquisitiu de les famílies, els infants pertanyents a famílies de nivells adquisitius més baixos mostren menys nivells de satisfacció i benestar, així com una menor millora de les seves relacions familiars o amb amics durant la pandèmia.

Per tot això, UNICEF Espanya ha recomanat prioritzar l’enfocament d’equitat en les actuacions encaminades a la reconstrucció social i econòmica després de la pandèmia.

També ha demanat establir mecanismes que permetin incorporar en les polítiques públiques aquests resultats de processos de consultes a menors, i aconseguir polítiques “eficaces” d’acord amb les seves necessitats. Igualment, ha proposat donar continuïtat i ampliar aquest tipus de consulta de manera periòdica i sostinguda, ampliant tant la mostra (per edat, representació territorial i tenint en compte la diversitat) com els temes. “Els infants i adolescents necessitem que se’ns escolti més. Necessitem que se’ns escolti més, per exemple, en l’àmbit escolar, perquè és creat pels adults, no per la infància”, ha resolt Malena, de 13 anys.

16/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris