X

Deserta una licitació d’Aena necessària per ampliar la terminal de l’Aeroport de Palma

L'ens aeroportuari afirma que tornarà a treure a concurs les obres després de fer les oportunes modificacions

17/09/2021

Deserta una licitació d’Aena necessària per ampliar la terminal de l’Aeroport de Palma

Imatge d'arxiu.

A mitjans d’agost, Aena va publicar una licitació de l’Aeroport de Palma per valor de 2,4 milions d’euros destinada a adequar uns terrenys i construir un centre de transformació d’energia. Segons la informació a la qual ha tingut accés IB3 Notícies, la licitació ha quedat deserta, és a dir, cap empresa ha presentat una oferta per guanyar aquest concurs. I aquesta obra és una passa necessària dins el gran i controvertit projecte d’ampliació i remodelació de l’Aeroport de Son Sant Joan. Consultada per IB3 Notícies, AENA afirma que tornarà a treure a concurs públic les obres una vegada analitzades les causes de per què ha quedat deserta la licitació i després de fer les oportunes modificacions.

Cal recordar que un dels eixos de l’ampliació de la terminal de l’aeroport palmesà és el creixement del mòdul A, la coneguda com a terminal antiga. Aquest mòdul A s’ampliarà amb dos nous dics, cap els dos extrems, la qual cosa implicarà una desena de portes d’embarcament addicionals. Però per poder construir aquest nou dic oest al mòdul A primer s’ha d’enderrocar l’edifici Aena IV i després adequar els terrenys. I precisament aquesta és la licitació que ha queda deserta.

La informació publicada per IB3 Notícies a finals de gener del 2020 del projecte d’AENA d’ampliar la terminal de l’Aeroport de Palma va provocar el posicionament contrari d’algunes administracions públiques, partits polítics i entitats ecologistes i socials, les quals varen qüestionar el creixement de les instal·lacions de Son Sant Joan. AENA va argumentar llavors que les obres d’ampliació de l’aeroport no pretenien incrementar la seva capacitat màxima sinó només remodelar la seva terminal per tal de facilitar i millorar els moviments dels passatgers.

Després de reunir-se el Govern i AENA, el gestor aeroportuari es va comprometre a no construir més places d’aparcament i a ajornar la nova plataforma d’aparcament d’avions en remot. Tot i això, l’Executiu balear ha seguit expressant les seves objeccions. En qualsevol cas queda clar que el bessó del projecte, l’ampliació de l’edifici processador de l’aeroport i dels móduls A i D segueix endavant per poder acollir el previsible augment del nombre de passatgers a Son Sant Joan durant els pròxims anys.

En declaracions a l’informatiu Matí d’IB3 Ràdio, la portaveu del GOB, Margalida Ramis, ha valorat que hagi quedat deserta la licitació: “Si queda deserta tenen possibilitat de tornar a obrir el projecte, desconec els motius de per què ha quedat desert, ho pot endarrerir, però en cap cas el projecte es descartarà”. Els ecologistes, contraris a l’ampliació de l’aeroport, asseguren:” Necessitam que el govern de les illes lideri una oposició forta i clara contra qualsevol infraestructura d’ampliació portuària i aeroportuària perquè són les portes d’entrada del model que ens duu a una vulnerabilitat màxima. És una qüestió de futur, de responsabilitat i de coherència. Si fas una declaració d’emergència climàtica no pots continuar fent inversions amb infraestructures que tenen un greu impacte”.

17/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris