X

Pep Coll, l’investigador mallorquí que cerca la vacuna per prevenir el VIH

3.800 voluntaris han participat en un estudi que aporta conclusions satisfactòries, però fins d'aquí a dos anys no hi haurà resultats definitius 

20/09/2021

Pep Coll, l’investigador mallorquí que cerca la vacuna per prevenir el VIH

La vacuna per prevenir el VIH sembla que de cada vegada és més a prop. 3.800 voluntaris de tot el món participen en un estudi, que ara per ara aporta conclusions satisfactòries. Però fins d’aquí a dos anys no hi haurà resultats definitius sobre la seva eficàcia davant el virus.

Es tracta de la vacuna MOSAICO, de Jannsen. La Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i Barcelona Checkpoint participen en aquest estudi. Es realitza a 58 centres de recerca de 8 països d’Amèrica i Europa. Entre els investigadors, un mallorquí: Pep Coll, metge i investigador d’IrsiCaixa.

“Aquest estudi consisteix a administrar quatre dosis de vacunes durant un any i després es fa un seguiment que dura dos anys. La qüestió és detectar les diferències entre les persones vacunades, veure si no s’infecten per VIH i la incidència d’aquelles que no han estat vacunades, per veure si la vacuna funciona o no”, explica Pep Coll.

El perfil dels voluntaris és el d’homes o persones transsexuals de 18 a 60 anys que mantenen relacions també amb homes o transsexuals. Són VIH negatiu i no fan servir PREP, un medicament preventiu en forma de pastilla. “És una fase 3, la darrera fase d’un estudi de recerca”, explica Pep Coll, que assegura que malgrat que altres intents de vacuna fins ara no han funcionat, ara tenen grans esperances en aquesta vacuna com a eina preventiva de la VIH.

A Eivissa hi ha un voluntari, Daniel Jacek, a qui ja li han administrat dues dosis de la vacuna. La por, encara, del VIH, l’ha empès a participar en l’assaig. “Tota la meva vida he tengut por a agafar el virus, i també perquè vaig veure una serie a Netflix que parlava molt sobre aquest tema”. Daniel explica també que un amic seu va morir de SIDA ara fa deu anys, fet que el va conscienciar de la gravetat d’aquesta malaltia.

A Espanya s’està fent a centres de Barcelona, Madrid, València i Còrdova. Tot i que de moment l’estudi és satisfactori, són conscients que podria fracassar. Com ha ocorregut fa unes setmanes amb l’estudi IMBOKODO, que testejava la vacuna només a dones de l’Àfrica. Finalment la seva eficiència ha estat del 25%. Insuficient. Però els científics recalquen que els fracassos també aporten informació.


Els experts avisen: “La pandèmia suposarà un retrocés en la lluita contra el VIH”

20/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris