X

Alliberen onze milanes nascudes Mallorca per un pla pilot contra la seva extinció a Andalusia

Les aus rapinyaires han estat alliberades al Parc Natural de les Sierras de Cazorla, Segura i las Villas, a Jaén 

19/09/2021

Alliberen onze milanes nascudes Mallorca per un pla pilot contra la seva extinció a Andalusia

Una milana sobre una "gàbia hacking"

El servei de Protecció d’Espècies ha participat, aquesta setmana, en l’alliberament de 21 milanes (Milvus milvus) al Parc Natural de les Sierras de Cazorla, Segura y las Villas, a la provincia de Jaén. D’aquestes, onze han estat aportades per la conselleria de Medi Ambient i Territori després d’haver estat extretes de diversos nius naturals per part d’Agents de Medi ambient, tècnics de la conselleria, el GOB i GREFA. La resta dels exemplars han estat aportats pel Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de l’Alfranca, del Govern d’Aragó, que manté un programa de cria en captivitat.

El Grup de Rehabilitació de la Fauna Autòctona (GREFA) va ser l’encarregat de traslladar els exemplars de les comunitats d’origen al centre de recuperació de fauna salvatge de Majahadonda, a la Comunitat de Madrid, on foren sotmesos a controls veterinaris i es va confirmar que reunien les condicions per a ser alliberats al medi natural.

L’alliberament és el primer previst en el Pla de Recuperació de les Aus Necròfagues de la Junta d’Andalusia. La milana, catalogada «en perill» a nivell estatal és la rapinyaire que es troba en un estat més precari en aquella comunitat autònoma.

Les milanes han estat amollades seguint el mètode hacking, utilitzat habitualment per a la recuperació d’aus rapinyaires i que s’ha mostrat molt efectiu per fixar les aus reintroduïdes a un territori determinat. Prèviament, els exemplars havien estat unes setmanes en un recinte tancat, anomenat gàbia-hacking, on s’han pogut aclimatar a la zona del Parc Natural on, finalment, han estat alliberades.

Tots els exemplars han estat equipats amb un dispositiu GPS col·locat amb el suport del Ministeri de Transició Ecològica que permetrà seguir amb tot detall els seus moviments al medi natural.

La milana ha experimentat un increment considerable de població en els darrers anys gràcies a diversos programes de conservació. Així, si el 2005 es comptabilitzaven una vintena de parelles reproductores, actualment aquesta xifra se situa al voltant de 200 a Mallorca i 60 a Menorca.

19/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris