X

L’erupció volcànica de La Palma ja afecta un centenar d’habitatges

El pla d'evacuació dissenyat pel Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) està en marxa després de l'erupció volcànica a 'Cimera Vieja', a la zona de Cabeza de Vaca, i es passa així del semàfor groc al vermell d'alertes volcàniques

20/09/2021

L’erupció volcànica de La Palma ja afecta un centenar d’habitatges


Segueix aquí i en directe les darreres imatges de l’erupció volcànica de la Palma

Diverses columnes de fum i llengües de foc i de lava marquen el paisatge aquest diumenge vespre, a la Cimera Vieja de la Palma, provinents d’un volcà que encara no té nom, situat a Cabeza de Vaca, al municipi de El Paso. El pla d’evacuació dissenyat pel Pla d’Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) està en marxa després de l’erupció volcànica i es passa així del semàfor groc al vermell d’alertes volcàniques. Segons detalla la Guàrdia Civil, l’evacuació a afecta més de 5.000 persones de diferents barris dels municipis del Pas, Tazacorte i Los Llanos de Aridane, i ha arrancat amb unes 300 persones que vivien a Alcalá i a El Paraíso, els barris més pròxims a la zona d’erupció. I ja hi ha diferents habitatges afectats, ja que la lava s’hi ha anat aproximant i descendeix per dos barrancs.

La Guàrdia Civil té desplegades a la zona 11 patrulles de Seguretat Ciutadana, la Unitat de Seguretat Ciutadana, 3 patrulles de trànsit, un patruller del servei marítim i un helicòpter.

Des de l’112 Canàries recomanen a la població mantenir la calma, tancar portes i finestres de les cases, els subministraments d’aigua, llum i gas, portar documentació, telèfon mòbil i ràdio de piles i en cas de tenir animals, seguir les directrius del pla d’evacuació. També es demana no bloquejar les carreteres perquè els dispositius d’emergència que s’estan dirigint a la zona puguin operar.

L’INICI DE L’ERUPCIÓ:

Una erupció volcànica ha començat aquest migdia de diumenge a Cumbre Vieja, a l’illa de la Palma, a les Canàries, després de més d’una setmana en la qual s’han acumulat milers de sismes a la zona. 350 persones han hagut de ser evacuades del assentament d’El Paraíso, a El Paso, que vivien en els habitatges més pròxims a l’erupció. Les cases afectades es localitzen a la zona alta del municipi. S’han detectat fins ara 5 boques eruptives, segons les imatges captades pels científics de l’Institut Vulcanològic de Canàries. Les boques eruptives s’originen per mor del trencament de l’escorça terrestre i en alguns casos poden arribar a mesurar diversos quilòmetres.

Les autoritats canàries demanen prudència a la població i que no s’acosti a la zona de perill, encara que insisteixen que no hi ha motius per a l’alarmisme després de l’erupció. La Direcció General de Seguretat i Emergències del Govern de Canàries ha activat la situació d’emergència de Nivell 2, després de l’erupció volcànica iniciada aquesta tarda a la zona de Cabeza de Vaca, al municipi de El Paso. També s’ha activat als municipis de Tazacorte, Fuencaliente, Villa de Mazo i Los Llanos de Aridane.

El batle de El Paso, Sergio Rodríguez, ha dit que espera que se salvin la majoria de les cases i que la lava avanci pel costat nord de la Montaña Rajada, on hi ha un nombre inferior d’habitatges.

El punt concret on ha esclatat el volcà no està poblat, segons ha confirmat el president de Canàries, Ángel Víctor Torres. La Cumbre Vieja de la Palma és un dels complexos volcànics més actius de Canàries. S’hi han produït dues de les tres últimes erupcions registrades a les illes: una al volcà de San Juan (1949) i l’última a el Teneguía (1971), que va durar més de deu dies.

L’Institut Geogràfic Nacional i l’Institut Vulcanològic de Canàries registren des de l’11 de setembre una important acumulació de milers de petits terratrèmols entorn de la Cumbre Vieja, uns focus que varen començar a més 20 quilòmetres de profunditat, però que varen anar ascendint progressivament fins a la superfície.

Des de començaments de la setmana, l’illa es trobava en semàfor groc per risc volcànic en aquesta zona (nivell 2 de 4). Aquest mateix matí, les autoritats van començar a evacuar els veïns amb problemes de mobilitat a les localitats dels municipis d’El Paso, Los Llanos de Aridane, Villa de Mazo i Fuencaliente.

Des que hi ha registres històrics -des de la conquesta de Canàries del segle XV-, La Palma ha estat escenari de 7 de les 16 erupcions volcàniques que ha viscut l’arxipèlag.

El president del Cabildo de la Palma, Mariano Hernández Zapata, ha pregat a la població que extremin les precaucions i que no s’acostin a la zona de l’erupció a la zona de Cap de Vaca, al municipi de El Paso, per evitar riscos innecessaris.

El president també ha dit que és molt important mantenir buides les carreteres perquè puguin ser utilitzades per tot l’operatiu terrestre, ja que s’estan produint col·lapses pel fet que hi ha moltes persones que s’estan acostant a la zona per veure l’erupció.

Mariano Hernández Zapata ha indicat que no hi ha cap persona afectada per l’erupció i s’estima que en aquests moments hi ha cinc boques eruptives per les quals, almanco en dues, està emanant bastant magma, que ja ha passat la carretera de Tacande i va direcció en direcció Alcalá i El Paraíso, que ja han estat evacuats.

S’ha hagut de tancar la carretera LP-212 a Tacande; i es recomana no transitar per la LP-2, entre l’encreuament del Campo de Lucha de Las Manchas i El Sombrero, a Tajuya.. També s’ha tancat la LP-213 i l’LP-212, que pugen fins a Todoque i Les Taques.

PRIMERA ERUPCIÓ VOLCÀNICA EN 50 ANYS A LA PALMA: 

L’erupció del volcà Cumbre Vieja es produeix 50 anys després de l’última, que va tenir lloc el 26 d’octubre al 18 de novembre de 1971, i que va provocar una víctima per inhalació de gasos. La primera erupció volcànica a la Palma es remunta a una data inconcreta entre 1430-1440, segons l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), i va ocórrer en el volcà Tacande o Montaña Quemada de la Palma.

RELACIÓ HISTÒRICA DE LES ERUPCIONS VOLCÀNIQUES A ESPANYA: 

A Espanya existeixen diverses àrees volcàniques, com són les Illes Canàries, la comarca de la Garrotxa (Girona), Cabo de Gata (Almeria), Cofrents (València), les Illes Columbretes (Castelló) i Campos de Calatrava (Ciudad Real).

Durant els últims 10.000 anys, només s’han produït erupcions volcàniques a la Garrotxa i a Canàries, segons l’Institut Geogràfic Nacional.

– 1430-1440: L’Institut Geogràfic Nacional (IGN) documenta en data imprecisa la primera erupció volcànica al volcà Tacande o Montaña Quemada de la Palma i no causa danys.

– 24 i 25 agost de 1492: L’IGN recull una erupció volcànica observada per Cristòfor Colom al seu pas per Canàries en direcció a Amèrica i recollida en el seu diari de bord, segons aquesta font.

– 19 maig al 10 d’agost de 1585: Després d’una intensa activitat sísmica, entra en erupció el volcà Tehuya, a la Palma, que destrueix els camps de cultiu a causa dels gasos i les altes temperatures de les laves en entrar a la mar.

– 2 octubre al 21 desembre 1646: L’erupció del volcà Martín, a la Palma, afecta Tigalete i Fuencaliente.

12 novembre 1667 i 21 gener 1678: Moren quatre persones per l’erupció del volcà de San Antonio, a l’illa de la Palma, i causa grans destrosses en habitatges, cultius i bestiar.

– 1704/1705: Els terratrèmols desencadenats per l’erupció del volcà Sietefuentes, a Tenerife, causen la mort de 16 persones i importants danys.

– A l’anterior erupció van seguir gairebé de manera consecutiva les dels volcans de Tenerife Fasnia i Arafo, que a penes van causar destrosses.

5 maig al 13 juny 1706: L’erupció del volcà d’Arenas Negras a Tenerife destrueix el port comercial de Garachico, el més important de les illes Canàries en aquell moment, així com habitatges i terres de labor.

– 9 octubre 3 desembre 1712: Erupció al volcà El Toll, també conegut com els Lajiones o Lajones, a la Palma. Malgrat la seva durada, 56 dies, ha estat l’episodi volcànic menys documentat.

– 1730-1736: L’erupció del Timanfaya, a Lanzarote, causa grans destrosses a habitatges, camps i bestiar i no hi ha notícies de víctimes mortals.

– 9 juny al 14/15 setembre 1798: Es produeix l’erupció del volcà Chahorra, al costat del Teide, en el sud de Tenerife, una de les de major durada a l’illa canària.

– 18 al 27 novembre 1909: Entra en erupció el volcà Chinyero, a Tenerife, sense constància que es produeixin danys. És la primera erupció de la qual hi ha documentació fotogràfica i estudis geològics a Espanya.

– 24 jun – 30 jul 1949: L’erupció del volcà de Sant Joan o Nambroque (Duraznero, Pla del Banc) a la Palma destrueix terres de labor i els terratrèmols que l’acompanyen provoquen la destrucció d’habitatges.

– 26 oct al 18 nov 1971: L’erupció del volcà Teneguía, avui conegut com Cimera Vieja, a la Palma, va provocar una víctima per inhalació de gasos. L’erupció va anar acompanyada per moviments sísmics que van causar l’alarma en la població, sobretot en el municipi de Fuencaliente.

– 10 octubre 2011: Té lloc una erupció al fons de la mar, en el volcà submarí 1803-02, davant de la costa d’El Hierro, a uns cinc quilòmetres de la Restinga i a uns 1.000 metres de profunditat.

20/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris