X

Quarta jornada: la llengua de lava avança a 200m/h i es troba a 2 quilòmetres de la mar

Les erupcions poden durar entre 24 i 84 dies segons els experts

22/09/2021

Quarta jornada: la llengua de lava avança a 200m/h i es troba a 2 quilòmetres de la mar

L’erupció del volcà de La Palma ha incrementat des d’aquest vespre la seva intensitat i ha entrat amb una fase més explosiva. De fet la xarxa sísmica de les Illes Canàries ha notificat un fort augment del tremor volcànic a les 4 boques actives en aquests moments.

El Ministeri de Transports preveu que la lava toqui la mar als voltants de la platja de Los Guirres

Avui matí, el riu de lava principal dels 2 existents es troba a uns 2 quilòmetres de la mar després d’arribar ahir al poble de Todoque. Avança a una velocitat de 200 metres per hora, inferior als 700 metres de les primeres hores i dels 300 metres per hora posteriors. Aquest alentiment fa que els experts ja no s’aventurin a fer cap pronòstic de quan arribarà a la mar malgrat que ja és molt a prop. El ministeri de Transports ha informat que es preveu que la lava toqui la mar als voltants de la platja de Los Guirres a les proximitats del Port de Tazacorte.

La ministra de Ciència, Diana Morant, ha assegurat en una entrevista a La Ser que l’arribada de la lava a la mar haurà d’estar molt monitorada per veure els efectes que pot tenir com apunten els experts: explosions i emissió de gasos tòxics.

 

Les erupcions poden durar de 24 a 84 dies

L’institut vulcanològic de les Illes Canàries ha fet uns càlculs que apunten al fet que les erupcions duraran entre 24 i 84 dies, amb una estimació de mitjana de 55 dies. Aquesta previsió es fa després d’estudiar les dades d’erupcions històriques a l’illa.

La darrera estimació de danys oferida pel programa Copernicus puja a 320 edificacions afectades i 154 hectàrees de terrenys i cultius arrasats.

 

El Ministeri de l’Interior ha informat que continuen treballant 750 efectius sobre el terreny per protegir i auxiliar a la població. Entre ells hi ha 350 policies i guàrdies civils a més de personal de trànsit i protecció civil.

En una nota, el Pla d’Emergències Volcàniques de les Illes Canàries ha alertat que en alguns indrets el mur de lava arriba als 12 metres d’alçada i que això podria provocar que es formin grans blocs de colada que es poden desprendre.

22/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris