X

La gota freda descarrega de cop més 150 litres a punts de Mallorca: carrers i cases negades i carreteres tallades

Mallorca fins ara ha estat l’illa més afectada per les grans plogudes, sobretot el Migjorn on s’acumulen quantitats entre els 100 i els 150 l/m2

23/09/2021

La gota freda descarrega de cop més 150 litres a punts de Mallorca: carrers i cases negades i carreteres tallades

La carretera cas Concos a Santanyí totalment negada | Foto: Jaume Cabrer Soler.


Consulta aquí l’estat de les carreteres de Mallorca

Plou molt al llevant, migjorn i nord. Mallorca fins ara ha estat l’illa més afectada per les grans plogudes, sobretot el Migjorn on s’acumulen quantitats entre els 100 i els 150 l/m2. S’han produït inundacions de caràcter local al municipi de Santanyí i s’han tallat diverses carreteres. El municipi ha quedat gairebé incomunicat durant hores. Emergencies ha montat un centre de coordinació per a gestionar les incidències. Les tempestes també afecten hores d’ara el nord de Mallorca on les precipitacions ja originaren problemes fa dos dies. Amb la terra ja amarada les acumulacions d’aigua en aquesta zona també són possibles. Aquesta situació de grans plogudes en poca estona serà possible fins a migdia i primera hora del capvespre al nord de Mallorca i també a Menorca.

Emergències avisa: s’esperen intenses pluges que podran arribar als 70 l/m² en una hora en els municipis de Felanitx i Santanyí. Per això, demanen extremar les precaucions, especialment en les carreteres, nuclis urbans i zones pròximes a la mar. De fet, a Santanyí, l’Ibanat ha muntat un dispositiu amb una autobomba, 11 brigadistes, un cap de capatassos, dues amas i dos tècnics. Els Bombers em realitzat diversos rescats de persones i vehicles, així com treure aigua de baixos i soterranis.

A Felanitx, els bombers han actuat a un incendi d’arbre provocat per llamp, amb un helicòpter, quatre brigadistes i un agent de Medi Ambient.

Els organismes intervinents a la zona del municipi de Santanyí per les pluges caigudes en les darreres hores es coordinen des del Centre de Recepció de Mitjans. Els principals incidents estan relacionats amb inundacions d’establiments i de la via pública.

Per una altra part, Policia Local i Bombers també treballen de valent a Llubí. Ha plogut molt en poc temps. Han hagut d’actuar en soterranis amb acumulacions d’aigua de fins a 50 cm, en tres domicilis i en un supermercat. Han rebentat els claveguerams de la carretera principal, informa la Policia Local de Llubí.

A Can Picafort s’ha negat la Gran Via Colom. Han tallat la carretera que uneix Santa Margalida i Muro. L’entrada a Can Picafort també ha estat tallada per acumulació d’aigua, però torna a estar reoberta ara mateix. En aquesta zona ha plogut molt i el torrent… s’ha desbordat. Per això, han tallat la carretera que uneix Santa Margalida i Muro.

Carreteres tallades

-Després de ploure més de 100 litres en una hora, han tallat la carretera de Manacor a Campos (Ma-14), a l’alçada entre Cas Concos i Santanyí. La via està tancada i totalment negada. Han plogut uns 150 litres en poc més d’una hora. Entre 6 i 8 litres per minut. Molta aigua en poc temps.

Tram tancat a l’autopista de Campos-Santanyí (Ma-19) des del km 48 al km 40 (ambdós sentits) a causa de la meteorologia.

-Tram tancat a la Ctra. de s’Alqueria Blanca(Ma-4012) PK 1.5, per acumulació d’aigua. (Reoberta a les 13 hores).

-Tram des de l’encreuament del far de ses Salines, i des del km 5 al km 7 (ambdós sentits), per acumulació d’aigua.

-Tram tancat a la ctra. de Muro a Santa Margalida (Ma-3411) des del km 0 al km 5,1 (ambdós sentits), per acumulació d’aigua.

-Tram tancat al camí de son Morei, poble de Muro, (Ma-3432) des del km 0 al km 5,1 (ambdós sentits), per acumulació d’aigua.

Classes suspeses

El col·legi de l’Alqueria Blanca, Bisbe Verger, Blai Bonet i l’IES Santanyí recomanen a les famílies no dur els infants a escola d’acord amb l’avís d’Emergències. Els nins que han arribat a primera hora es poden quedar al centre, però aconsellen als altres quedar-se a casa i evitar desplaçaments mentre duri la barrumbada, segons confirma la Conselleria d’Educació.

A son Carrió no ha plogut molt encara, però el poc que ha caigut ha bastat per convertir una altra vegada els barracons en coladors. “Cada vegada que plou tenim goteres. Fa més de sis anys que estam així. És un problema enquistat. Hi ha un projecte per a fer una escola nova fa vuit anys, però res. Seguim igual. Avui els nins han d’estar amuntegats dins un altre barracó, perquè tots els altres fan aigües. Això és un problema perquè així no es poden mantenir els grups bombolla”, explica a IB3 Notícies la FAPA del col·legi de Son Carrió.

La previsió del Temps

Avui encetam el tercer i darrer dia baix la influència de la DANA, on encara ens trobam en risc que es tornin a reproduir ruixats intensos a qualsevol punt de les illes. De fet encara continuam amb avís taronja per l’AEMET a tot l’arxipèlag fins al migdia.

Avui hem tengut un vespre relativament tranquil a les illes, però no a la mar, ja que totes aquestes ruixades acompanyades de tempesta han descarregat durant tota la matinada a la mar Balear i s’han enregistrat 4818 llamps.

Per la jornada d’avui es repeteix el mateix escenari: formació de nuclis aleatoris que en cas de tocar terra poden descarregar amb intensitat i lentament, poguent deixar acumulats destacables.

Mirant cap a les Pitiüses i Menorca, de moment l’ambient és molt tranquil, a Ciutadella avui vespre s’han enregistrat quantitats molt minses, per exemple a Ciutadella 5mm. De totes maneres, encara hem de tenir els ulls posats al cel les properes hores almenys fins migdia, on es podrien tornar a generar aquestes ruixades intenses i seguir acumulant litres.

En vista a avui capvespre, la possibilitat de precipitacions es redueix considerablement, i entrarà en escena de bell nou la pols en suspensió i amb ella la pujada progressiva del termòmetre especialment divendres, però, de curta durada.

23/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris