X

El mandat de Merkel s’acaba i els alemanys voten el seu successor

El president d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, ha demanat aquest diumenge als ciutadans amb dret a vot que acudeixin a votar a les eleccions federals

26/09/2021

El mandat de Merkel s’acaba i els alemanys voten el seu successor

El president d’Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, ha demanat aquest diumenge als ciutadans amb dret a vot que acudeixin a votar a les eleccions federals, que se celebren aquest diumenge.

“Cada vot compta: el seu vot compta. Per això els deman: acudeixin avui a les urnes”, ha anomenat Steinmeier en un article publicat en el dominical ‘Bild am Sonntag’, on ha incidit en què “la democràcia viu d’intervenir i participar”.

“Els que participen són escoltats. Els que no voten deixen que uns altres decideixin per ells”, ha subratllat Steinmeier, que considera que aquesta jornada “és un dia important per a Alemanya i una festa per a tots els seus ciutadans”. “Alemanya s’enfronta a una transició política, però els reptes romanen”, ha afegit.

Els col·legis electorals han obert a les 8.00 hores. Gairebé 60,4 milions de ciutadans estan cridats a emetre el seu vot abans de les 18.00 hores i decidir així la composició del nou Bundestag, en uns comicis en els quals la canceller, Angela Merkel, no està en les paperetes i amb la incertesa de com es reconfigurarà el panorama polític. El Partit Socialdemòcrata (SPD) sembla de moment el preferit en un context marcat per la feblesa dels grans blocs i pendent de futures aliances.

“Ens hi jugam molt, demà. Aquest és el vostre país, i vosaltres decidiu quin Govern voleu. I aquest futur Govern, crec que amb això tots hi estam d’acord, ha de garantir la prosperitat, la seguretat i la pau. I això és el que feim aquí, perquè nosaltres, el Partit Demòcrata Cristià, vos feim una oferta.”, va dir aquest dissabte Angela Merkel.

DESACTIVEN UNA BOMBA DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL A WUPPERTAL

D’altra banda, la troballa d’una bomba de la Segona Guerra Mundial a la ciutat de Wuppertal, a l’estat de Renània del Nord-Westfàlia, ha impedit als veïns d’una zona residencial anar a votar fins a un altre avís. Hi ha cinc col·legis electorals en un radi de 500 metres de la bomba, segons una portaveu de les autoritats municipals citada per l’agència DPA, per la qual cosa han aconsellat als ciutadans romandre en els seus domicilis i no sortir a votar de moment. Com és habitual a les operacions de desactivació de bombes, hi havia un segon radi de 500 metres en el qual la gent havia de romandre a les seves cases. Els col·legis electorals estaven situats en aquest segon radi.

Està previst que les tasques de desactivació de la bomba sense explotar acabin al final del matí. Una vegada desactivada, els col·legis tornaran a estar oberts, segons la portaveu, que ha incidit en què “no hi ha cap problema de temps” perquè els ciutadans exerceixin el seu dret al vot.

La bomba es va trobar el dissabte a la tarda prop del riu Wupper. Les cases en un radi de 250 metres han estat evacuades la matinada d’aquest diumenge. A la zona viuen unes 1.500 persones, de les quals 400 han hagut d’acudir a un refugi. La resta ha pogut refugiar-se amb amics, familiars o no es trobaven a casa.

26/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris