X

Victòria mínima del social demòcrata Scholz que deixa un govern incert a Alemanya

Caiguda dels conservadors de Laschet, successor de Merkel, però amb opcions de governar

27/09/2021

Victòria mínima del social demòcrata Scholz que deixa un govern incert a Alemanya

El partit social demòcrata (SPD) d‘Olaf Scholz ha guanyat les eleccions a Alemanya celebrades ahir, però amb un avantatge mínim sobre l’aliança de la Unió Cristiana Demòcrata (CDU) del conservador Armin Laschet, successor d’Angela Merkel, i la Unió Social Cristiana (CSU). Els comicis deixen un escenari molt obert a pactes i per tant encara no està clar qui podrà governar la principal economia europea.

Els resultats

Segons els darrers resultats provisionals, l’SPD ha aconseguit el 25,7 dels vots amb una pujada del 5,2% respecte a les eleccions del 2017. En canvi, el CDU/CSU ha obtingut el 24,1% dels sufragis amb una significativa caiguda del 8,8%.

Els Verds han estat la tercera formació amb un 14’8% dels vots, el Partit Liberal (FDP) un 11,5% i la ultradreta Alternativa per Alemanya un 10,3%. L’esquerra s’ha quedat amb un 4,9% dels sufragis a una dècima del 5% exigit per poder entrar al Parlament.

El ball dels pactes

El líder dels socials demòcrates, Olaf Scholz, ha afirmat que es considera l’encarregat de formar el pròxim Govern, però el cristian demòcrata Armin Laschet també es veu amb possibilitats de tenir majoria en el Parlament. Els dos principals candidats necessitaran pactar amb altres formacions i han assegurat que hauria d’haver Govern abans de Nadal.

Avui s’inicien per tant les negociacions per trobar una coalició on el Partit verd i el Partit Liberal apareixen com claus per formar Govern. En aquest sentit, el líder dels liberals, Christian Lidner ha afirmat que tenen una responsabilitat especial i que estan disposats a contribuir a l’estabilitat del país. La líder verda, Annalena Baerbock, ha assegurat que serà necessari que partits diferents parlin entre ells en clara al·lusió als liberals.

No es descarta que es pugui reeditar una gran coalició entre els socials demòcrates i conservadors, però les possibilitats apunten més a l’anomenat semàfor entre els socials demòcrates, els vers i els liberals. Ara bé, també és possible una coalició entre conservadors, liberals i verds.

27/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris