X

“M’han matat tres familiars per defensar els drets humans”

Set dones activistes són a Palma per participar en unes Jornades de Cooperació Feminista muntades per la UIB

28/09/2021

“M’han matat tres familiars per defensar els drets humans”

Tortures, desplaçaments i trencaments emocionals i familiars. Es del que parlen set dones defensores dels drets humans que aquests dies són a Mallorca. Venen d’Amèrica Llatina, principalment, però també del Sàhara. La UIB, en col·laboració amb la direcció general de Cooperació del Govern, els dona veu.

Cada una d’elles arrossega una motxilla de persecució, violència i, mort, fins i tot. A Maria Jackelin Rojas, per exemple, colombiana, li han assassinat tres familiars. Lluita pels drets dels presos polítics. La seva biografia s’entrellaça amb la de Luz Marina Hache Contreras, que culpa l’estat colombià i les seves aliances comercials i armamentístiques dels milers de desplaçats que hi ha al país.

El desplaçament és una condició comuna a totes elles, moltes vegades, la drecera per on esquivar l’assetjament, com passa a Chiapas: “La tortura és una constant”, diu Susana de la Cruz, defensora indígena de drets humans.

La UIB, el Govern i la Iniciativa Mesoamericana de Defensores les ha agrupat per externalitzar el conflicte que es viu a cada un dels seus territoris. Per qui les vulgui sentir en viu, seran a Mallorca en el marc de les Jornades de Cooperació Feminista muntades per la UIB entre aquest dijous 30 de setembre i dissabte 2 d’octubre.

28/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris