X

176 migrants, entre els quals una desena de menors: “Parlar d’allau de pasteres és deshumanitzar-los”

28/09/2021

176 migrants, entre els quals una desena de menors: “Parlar d’allau de pasteres és deshumanitzar-los”

En les darreres hores, han arribat a les costes balears 13 barques amb 176 migrants a bord, entre els quals una desena de menors. És una mostra més de la tendència a l’alça que ja va quedar clara amb les xifres de rècord de fa una setmana, quan es va igualar el nombre de migrants als de l’any passat amb gairebé 1.500 persones arribades de forma irregular, la immensa majoria des d’Algèria.

Per posar en context aquestes dades d’arribada de persones migrants, convé acudir a les entitats, ONGs i persones que treballen dia a dia amb elles. És el cas d’Open Arms que treballa a la mediterrània central. David Lladó és un mallorquí, que des de fa anys treballa amb l’ONG on és cap de missió d’Open Arms. En declaracions a IB3 Ràdio, Lladó demana deixar de qualificar d'”onada” l’arribada de pasteres d’aquestes darreres setmanes: “Parlar que 300 persones és una onada, em sembla un poc deshumanitzar a persones que ho estan passant molt malament“, critica Lladó, el qual destaca que “300 persones és un avió i mig. Palma és un dels aeroports dels més transitats d’Europa on hi arriba cada minut un avió, és a dir, cada hora arriben desenes de milers de persones”.

Una desena de menors

Els 29 migrants que han arribat a Formentera ja han estat traslladats a Eivissa. Els adults ja estan en dependències policials mentre que els quatre infants, si han arribat acompanyats d’un progenitor, romandran, de moment, amb ell a un pis d’acollida del Consell d’Eivissa tot i que no és competència de la institució. Romanen allà mentre el govern central dona resposta. Els menors que arriben acompanyats passen a ser competència estatal perquè ja no els tutela el Consell i això és un tema d’immigració.

En el cas de Mallorca, des d’aquesta matinada, han arribat un total de 147 persones migrants a bord d’onze embarcacions. La majoria ja han estat repartits entre les dependències policials de Palma i Manacor. Almanco hi hauria dos nadons, 3 o 4 nins i prop d’una desena de menors que, durant les pròximes 72 hores com a màxim, romandran als llocs habilitats, igual que la resta de migrants, a l’espera que es comencin a tramitar els seus expedients.

Passat aquest temps, els menors acompanyats són traslladats juntament amb les seves famílies al centre d’atenció i derivació, gestionat per la Creu Roja, fins que poden ser absorbits pel circuit humanitari i viatjar fins a la Península. Una gestió que, com a molt, es perllonga 48 hores. En el cas dels menors no acompanyats, passen a càrrec del Consell de Mallorca.

Problemes estructurals a Son Tous

D’altra banda, les persones migrants arribades de manera irregular a Mallorca, tornen a ser repartides per les dependències policials, ja que a les instal·lacions de Son Tous, a Palma, cedides per fer un centre de rebuda per aquests casos, i al qual com a màxim podrien romandre 72 hores, s’hi han trobat problemes estructurals.

La Policia Nacional ha decidit habilitar una esplanada, allà mateix, i estan en espera de rebre material i equipament homologat, procedent de les Canàries, durant les pròximes hores. Tot per poder començar, així, a muntar unes carpes i ja, en un futur, canviar l’equipament per un de millor qualitat.

28/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris