X

Continua la sequera a les benzineres del Regne Unit per la manca de transportistes

Boris Johnson afirma que la situació està millorant i demana a la població que no tengui por

29/09/2021

Continua la sequera a les benzineres del Regne Unit per la manca de transportistes

El desproveïment s’estén al Regne Unit per la falta de camioners. Primer van ser els supermercats amb prestatges buits, i ara es viu una greu crisi de falta el combustible en les gasolineres, perquè no hi ha suficients camioners per a transportar-la i, perquè davant d’aquesta notícia, la reacció ha estat de por per part de la ciutadania. S’ha disparat la febre per acumular benzina pel temor que s’acabi, cosa que evidentment no fa més que agreujar-ne l’escassetat. En algunes regions, el 90% de les benzineres han quedat buides i moltes han tancat temporalment. Arreu del país s’han vist escenes de cues quilomètriques i, fins i tot, de violència a les gasolineres.

Tot va començar després que la setmana passada la companyia petroliera BP digués que hauria de tancar temporalment unes quantes estacions de servei a causa de l’escassetat de conductors de camions. Poques altres companyies petrolieres tenien problemes similars en aquell moment. És per això que n’hi ha que culpen els mitjans de comunicació, ja que creuen que han amplificat la notícia de l’escassetat dels conductors i han causat l’alarma actual.

Les causes: el Brexit com a principal sospitós

Però, quina és la causa d’aquesta escassetat de camioners que té com a conseqüència el desabastiment a supermercats, benzineres, i que ja es comença a notar també als hospitals? Si bé el govern britànic s’excusa i diu que hi ha un problema econòmic global de falta de conductors a molts països, el cert és que enlloc és tan greu com al Regne Unit. I és que l’element clau en tot això és el Brexit: al país hi falten 100.000 camioners, perquè molts treballadors qualificats de l’est d’Europa el varen haver d’abandonar per problemes amb el seu visat i a causa de la burocràcia fronterera addicional i de l’impacte que va tenir en els seus ingressos. La pandèmia de la Covid-19 va fer tornar encara més conductors a ca seva, i pocs han retornat al Regne Unit.

El professor de Turisme de la Universitat de Newcastle, Pau Obrador, té ben clar que les conseqüències del Brexit es veuen, a més, empitjorades per la falta de previsió. Diu que fins i tot “es nota amb els infermers, amb els metges, i també en la restauració, perquè la gent ja no va a l’estiu a fer de cambrer a Londres com feia abans.”

El govern britànic, però, es nega a carregar la culpa al Brexit i Boris Johnson ha declarat que no creu “que la gent vulgui resoldre els problemes del Regne Unit amb immigració incontrolada”. El cert és, però, que ara el Govern preveu concedir visats de treball a uns 5.000 conductors estrangers, i admet que el problema podria deixar conseqüències fins més enllà de Nadal. Ahir també es va saber que es preparen a militars com a mesura d’emergència per si han de sortir a les carreteres a distribuir gasolina.

Com una causa més, hi ha, però, que els conductors de més edat que s’han anat retirant no han estat substituïts a causa d’una enorme acumulació d’exàmens de conducció de vehicles pesants que s’ha produït per mor de la pandèmia.

29/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris