X

Joan Carles es confessa davant una escriptora: “Alguns estan molt contents que marxés d’Espanya”

Laurence Debray publicarà un llibre a França el pròxim 6 d'octubre sobre converses que ha tingut amb el rei emèrit: "Des d'aquí no molest a la corona"

30/09/2021

Joan Carles es confessa davant una escriptora: “Alguns estan molt contents que marxés d’Espanya”

El rei emèrit, Joan Carles I, instal·lat als Emirats Àrabs Units (EAU) des d’agost de 2020 després de ser investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem en relació a presumptes negocis irregulars a l’estranger, es confessa a l’escriptora francesa Laurence Debray, i li assegura que va triar aquest país del golf pèrsic perquè des d’allí no molesta a la corona.

“Per què aquí?”, pregunta Debray, que ha escrit un llibre sobre la figura del monarca, que apareixeran publicats en el número d’aquesta setmana de la revista francesa ‘Paris Match‘ sota el titular ‘Juan Carlos. Les confidències del rei en l’exili’.

“Des d’aquí no molest a la corona“, respon Joan Carles, de 83 anys, que va abdicar del tron en favor del seu fill al juny de 2014. “No se sent aquí tot sol?”, li pregunta ella. “Aquí tinc bons amics”, respon ell, des de l’exclusiva casa en la qual viu des de fa un any, en una de les illes artificials d’Abu Dhabi. “Tornarà aviat?”, s’interessa l’escriptora. “No tinc ni idea. Alguns estan molt contents que marxés“, etziba Joan Carles.

Són pocs els detalls que filtra la revista del llibre que sortirà a les llibreries franceses el pròxim 6 d’octubre, en què Debray assegura haver mantingut converses telefòniques amb l’emèrit a la tardor de 2020 i haver intercanviat alguns missatges per WhatsApp durant el confinament, abans d’haver-li fet una visita a Abu Dhabi la passada primavera.

‘París Match’ publica, no obstant això, un retrat de Juan Carlos del passat dimarts, amb camisa blanca, jaqueta blava i la bandera d’Espanya en la solapa, a més de fotos de la mansió on viu.

L’escriptora, filla del filòsof Regis Debray -amic de Fidel Castro i de François Mitterrand, que va ser detingut al costat del Che-, assegura que Joan Carles està assistit per quatre guardaespatlles espanyols i una parella de filipins que se n’ocupa del servei i la cuina.

Es fica al llit prest i cada dia s’aixeca a les 7 del dematí, fa algun exercici de gimnàstica per a cuidar el seu cos envellit, sotmès a una vintena d’operacions, inclòs el triple “by pass” de 2019, i llegeix tots els diaris espanyols amb el seu mòbil o la seva tauleta. A vegades, un dels guardaespatlles li acompanya a la piscina per a prosseguir la seva rehabilitació. La resta del temps, conta l’escriptora, l’ocupa en converses llargues amb els seus advocats o amb els pocs amics que no li han donat l’esquena.

A la pregunta de Debray sobre si pensa tornar, l’emèrit es limita a respondre: “Bastaria amb agafar l’avió”. Joan Carles confessa que el que més enyora d’Espanya és “el menjar”, encara que reconeix que un amic li fa arribar pernil salat.

Regularment rep la visita de l’emir d’Abu Dhabi, que és també president dels EAU i el pare del qual va ser un amic pròxim, a més de familiars del governant. Les seves filles el visiten tres o quatre vegades a l’any, però el rei Felip ha trencat relacions amb son pare.

Debray li convida a llutiar per salvar el seu llegat i l’emèrit respon: “Les institucions que vaig deixar hauran de bastar. Parlen per si soles. Però és cert que és més fàcil destruir-les que construir-les“.

La Fiscalia manté obertes diverses sospites sobre Joan Carles I. La principal se centra en el cobrament de 65 milions d’euros (77 milions de dòlars) per presumptes comissions de les obres del tren d’alta velocitat Medina-La Meca (l’Aràbia Saudita), de les quals es va fer càrrec un consorci d’empreses espanyoles, i que en 2012 va donar a la que va ser la seva amiga íntima, Corinna Larsen.

La Fiscalia també té posada la lupa en si va rebre donacions no declarades i si va ocultar fons en paradisos fiscals. Simultàniament, la Hisenda espanyola inspecciona si dues regularitzacions fiscals emplenades per Joan Carles s’ajusten a la legalitat.

30/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris