X

Com canvien les prioritats en fer-nos grans? “Mai havia estat tan lliure com ara perquè abans m’hauria de fer càrrec de la casa i els fills”

Aquest divendres se celebra el Dia Internacional de les Persones d'Edat i el Col·legi Oficial d'Infermeria de Balears ha realitzat un vídeo per commemorar la jornada i donar veu a les persones d'edat

01/10/2021

Com canvien les prioritats en fer-nos grans? “Mai havia estat tan lliure com ara perquè abans m’hauria de fer càrrec de la casa i els fills”

Na Rosa Picón és una dels testimonis del vídeo que ha realitzat el Col·legi Oficial d'Infermeria de Balears (COIBA)

Com canvien les prioritats en fer-nos grans?  “Tenir bona salut. Tenir excel·lents amics. Tenir llibertat per moure’m per on vulgui, poder caminar, que és una cosa que m’encanta. Ho tenia prohibit perquè havia de treballar, per mantenir ca meva i atendre les necessitats de les meves filles. Per això, ara aquesta llibertat és el que més aprecio”, diu na Rosa Picón, un dels testimonis del vídeo que ha realitzat el Col·legi Oficial d’Infermeria de Balears (COIBA) per commemorar el Dia Internacional de les Persones d’Edat. Hi participen, també, quatre testimonis més- n’Antònia Ramos, n’Ana Flexas, na Joana Orfila i en Miquel Segura-, tots ells majors de 70 anys, que responen a diferents preguntes relacionades amb la vellesa com què valoren més de la seva vida actual, si se senten respectats o valorats per la societat, entre altres.

Amb aquest vídeo, les infermeres que treballen en l’àmbit de l’atenció geriàtrica de Balears han volgut atorgar protagonisme als majors en el seu moment, per a fer-los més visibles i per donar-los veu. La majoria d’ells asseguren que se senten valorats per la societat com a persones d’edat i valoren alhora sentir-se estimats i cuidats pels seus amics i familiars.

També hi ha espai per a les reivindicacions, com la de n’Antònia que explica que viu a una urbanització i que l’autobús que la deixa al centre només passa cada tres o quatre hores, fet que li dificulta molt la mobilitat. Na Rosa, per la seva banda, considera que molts carrers de Palma no estan adaptats per poder-hi transitar tranquil·lament i que moltes voreres no estan condicionades.

Els protagonistes del vídeo també dediquen alguns consells a les generacions futures: “La vida és molt curta i va molt de pressa”, assegura n’Antònia. “Que s’esforcin, que persegueixin els seus somnis”, diu na Joana. També hi ha missatges perquè s’estimin i es cuidin, com el de’n Miquel, que diu “que comencin a cuidar-se des de joves, per després poder estar bé.”

01/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris