X

Pederàstia a l’Església francesa: 3.000 religiosos van cometre abusos sexuals durant 70 anys

L'informe independent presentat avui ha comptabilitzat 216 mil víctimes de pederàstia

05/10/2021

Pederàstia a l’Església francesa: 3.000 religiosos van cometre abusos sexuals durant 70 anys

Foto d'arxiu. Els bisbes de França prenen la missa en la Catedral de Notre-Dame a Lourdes, sud-oest de França, el dissabte 9 de novembre de 2019.

L’informe encarregat per la Conferència Episcopal de França fet públic avui confirma que 216 mil persones han patit abusos sexuals per part de cures i religiosos en el país des de 1950. Una xifra que es pot ampliar a 330 mil si afegim els abusos provocats per persones laiques que treballaven a centres religiosos.

El president de la Comissió que ha elaborat l’informe independent, Jean Marc Sauvé, ha explicat que han estat identificats 3 mil religiosos que varen cometre abusos. “L’església no va saber veure, escoltar ni captar els senyals. Són xifres enormes que requereixen fortes mesures” ha assegurat Sauvé. La institució eclesiàstica es converteix així en el tercer lloc de França on més abusos es produeixen a menors després de la família i el cercle d’amics. L’informe recull molts de testimonis de víctimes.

Així i tot, assenyala que el percentatge d’incidència se situa entre el 2,5 i el 2,8%. Una xifra inferior a altres països on s’han fet informes similars com Alemanya amb una taxa del 4,4%, Estats Units del 4,8%, Austràlia del 7% o Irlanda del 7,5%.

La majoria d’agressions es va produir entre 1950 i 1969 amb un 56%. A partir dels anys 70 i fins el 2020 la xifra baixa al 44%.

Sauvé ha dit que en cap cas el problema està resolt. Ha acusat l’Església catòlica de negligència en el tractament de casos i de mantenir a religiosos en les seves funcions malgrat que les denúncies. Es proposa crear un mecanisme d’indemnització a les víctimes i al reconeixement de la seva condició.

El president de la Conferència Episcopal, Eric de Moulins-Beaufort, ha admès que les xifres “superen allò que ens havíem imaginat, ens avergonyeix. El meu desig és demanar perdó a tots i totes”.


La radiografia dels abusos sexuals de l’Església a les Illes Balears

“El que vaig descobrir em va aterrir”

L’Església catòlica francesa va encarregar aquest informe en ple huracà en 2018 pel procés contra el cardenal Philippe Barbarin, un dels arquebisbes més coneguts del país, condemnat en primera instància per haver ocultat les denúncies contra un religiós pederasta abans de ser absolt en apel·lació.

Va ser el més mediàtic dels casos, però no el primer en un país on altres dos bisbes han estat sentenciats per fets similars.

Però el procés Barbarin va alliberar la paraula de moltes víctimes i va posar a l’església catòlica en l’ull de l’huracà, la qual cosa li va portar a reaccionar amb la creació d’aquesta comissió.

Sense donar dades concretes, el seu president va assegurar al diari Libération fa uns mesos que s’esperava trobar molts menys casos, mentre que alguns dels seus membres han anat revelant la seva sorpresa davant la magnitud del problema.

A partir de 2019, la comissió va fer una crida al fet que les víctimes atestessin per a treure a la llum els casos que durant anys havien estat silenciats. “El que vaig descobrir en aquests testimonis em va aterrir”, assegura la secretària general de la comissió, Sylvette Toche, al diari catòlic La Croix.

Els experts també han publicat avui dimarts un conjunt de recomanacions per a evitar que aquests casos es tornin a produir en el si de l’Església. Tant la Conferència Episcopal com la de religiosos esperen a aquestes conclusions per a estudiar les modalitats d’indemnització de les víctimes.

05/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris