X

Els trastorns duals a Eivissa: homes addictes a la cocaïna i amb un trastorn psicòtic

La Unitat d'Atenció a la Patologia Dual de les Pitiüses atén més d'un centenar de pacients en els seus primers 2 anys

05/10/2021

Els trastorns duals a Eivissa: homes addictes a la cocaïna i amb un trastorn psicòtic

El concepte de patologia dual és relativament nou. Consisteix bàsicament a tractar persones que pateixen a la vegada dos transtorns: un mental i un altre relacionat amb les adiccions. Abans els metges afrontaven cada malaltia per separat, però els estudis demostren millors resultats si ho fan de forma conjunta. A les Balears, l’únic servei públic d’aquestes característiques es troba a les Pitiüses. Es va crear al 2019, sota el nom d’Unitat de Patologia Dual, depenent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. Dos anys i mig després, ha atès més d’un centenar de pacients i n’ha donat d’alta 26.

EL PERFIL, HOMES ADICTES A LA COCAÏNA I AMB UN TRANSTOR PSICÒTIC

En aquests primers dos anys de recorregut, la Unitat d’Atenció Dual de les Pitiüses ha atès 116 persones, el 70 per cent de les quals homes, d’uns 40 anys, adictes a substàncies com la cocaïna, l’alcohol o el cànnabis. 26 han aconseguit l’alta mèdica.

Per Illes, la substància més consumida per aquests pacients a Eivissa és la cocaïna, amb més de la meitat de casos. A Formentera, l’alcohol, en la mateixa proporció. Però també hi figuren Benzodiazepines, Ketamina i Amfetamina. I la Pitiüsa del Sud, Oxicodona i MDMA.

Pel que fa als trastorns, a Eivissa destaquen els psicòtics, de personalitat o esquizofrènia i a Formentera també hi figuren els d’ansietat i el trastorn depressiu.

05/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris