X

Les Illes comencen a atreure els ‘nòmades digitals’

Palma acull el primer 'coliving' on teletreballadors de mig món comparteixen allotjament i espai de treball

05/10/2021

Les Illes comencen a atreure els ‘nòmades digitals’

Entram a un dels primers “coliving” de Palma, una gran casa del barri de Son Armadans on viuen i treballen habitualment una desena de ‘nòmades digitals‘ de diversos països. Allà resideix temporalment la nord-americana Joanna Pylek. Té la seva pròpia empresa relacionada amb la meditació i la hipnoteràpia i fa tres anys que resideix entre els Estats Units i Europa. Preveu viure a Palma durant uns dos mesos i ha conegut altres sis “colivings” abans d’arribar a Mallorca.

“Si fas teletreball i no vas a treballar a l’oficina costa relacionar-se de manera presencial. O si ho fas, aquestes trobades sempre estan lligades a la feina”, explica Joanna. “En canvi, quan estàs a un ‘coliving’ pots conèixer gent d’una manera més personal, per exemple cuinant i menjant junts, o explorant junts la ciutat. És diferent”.

Per captar aquest tipus de professionals viatgers, a l’agost de 2020 -no va poder ser abans per mor de la pandèmia- es va fundar Palma Coliving. Per un mínim de 950 euros mensuals, ofereix una habitació, un espai de coworking i alguns extres. La fórmula està funcionant, perquè ja tenen un espai annex i clients-hostes de tot el món, segons explica el cofundador de Palma Coliving, el francès Matthieu Zeilas. “Segons alguns estudis, l’any 2035 hi haurà 1.000 milions de nòmades digitals a tot el món. La pandèmia ha accelerat la tendència i cada vegada serà més fàcil treballar a distància sempre que no hagis d’estar sobre el terreny”, diu Zeilas. Palma Coliving s’expandeix fora de les Balears: el gener passat van posar en marxa un altre espai a València i acaben d’obrir la tercera casa a Tenerife.

El ‘nòmada digital’ és una espècie a l’alça. La majoria té entre 30 i 40 anys, un nivell alt d’ingressos i es dedica majoritàriament a les tecnologies de la informació. Solen residir a una destinació durant uns mesos i aprofiten els avantatges de cada indret. Cedric Zioueche és un francès de Lió que està especialitzat en aplicacions informàtiques per aprendre idiomes. Treballa a distància per a una companyia francesa. “Per a mi viatjar i teletreballar és una fusió del meu estil de vida i de la meva feina”, explica. “Quan volia aprendre alemany, vaig residir a Berlín. Després, per submergir-me en el portuguès, vaig viure sis mesos a Lisboa fins que vaig arribar a Mallorca”. De fet Cedric s’ha establert a Palma, on ja du tres anys.

Segons la web Nomadlist, Palma se situa en el novè lloc en el rànquing de llocs preferits a Espanya, una llista que encapçalen Las Palmas i Tenerife, a les Canàries. Els avantatges que destaquen de Palma és que és una ciutat bastant segura, té bona velocitat d’internet i molta oferta d’oci. El principal desavantatge, el cost de la vida, un 65% més alt que les competidores canàries. Un altre inconvenient comú a tot el país és la falta de visats especialitzats, que el govern espanyol vol solucionar mitjançant el projecte de llei de les “start-up” o empreses emergents.

El potencial de les Balears per atreure aquest tipus de “resident temporal” és alt, però els experts creuen que falten incentius i més promoció. Citen el cas de les Canàries o de Barcelona com a exemples de destinacions que estan apostant pels ‘nòmades digitals’ en els seus plans de promoció turística. Asseguren que hi ha oportunitats de negoci i de captació de talent internacional.

05/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris