X

La futura llei estatal d’habitatge podria ampliar la llista de grans tenidors a les Balears

Es considerarà grans tenidors els propietaris de més de 10 immobles però encara s'està acordant si es computarà per comunitat autònoma o en suma a tot l'Estat

06/10/2021

La futura llei estatal d’habitatge podria ampliar la llista de grans tenidors a les Balears

A l’igual que la normativa balear, la llei espanyola d’habitatge considerarà grans tenidors els propietaris de més de 10 immobles per la qual cosa podrien sortir-ne de nous a les Balears tot i que faltarà saber si es computarà per comunitat autònoma o per tot l’Estat.

Així ho ha considerat el conseller balear d’Habitatge, Josep Marí Ribas, el qual creu que a les Illes hi ha propietaris amb més de 10 immobles repartits en altres comunitats autònomes. No obstant, a hores d’ara els partits del govern espanyol, PSOE i Unides Podem, encara estan tancant-ne detalls com aquest.

Marí Ribas, però, es mostra favorable en allò que ja ha transcendit de la futura llei perquè “va en la direcció que nosaltres des de Balears havíem reclamat i apuntat a la nostra Llei de 2018”. El conseller assenyala tres grans trets de la normativa espanyola. Un d’ells és que “manifesta l’habitatge com un bé social“, que ja ho marca la Llei balear. També en destaca la definició de “zones tensionades” que a les Illes també ho recull la normativa”perquè són zones importants degut a l’augment de preus”. Entre d’altres coses, la llei estatal intervindrà directament en el preu del lloguer a les zones més tensionades, aquelles on els preus se situen cinc punts per sobre de l’IPC en els darrers anys i on l’esforç per pagar-los suposi més del 30% dels ingressos de la unitat familiar.

El conseller celebra que finalment la normativa estatal regularà els preus de lloguer. Una regulació que els governs autonòmics no tenen capacitat, després que el govern espanyol i el PP va recórrer davant el Tribunal Constitucional la llei catalana d’habitatge, que sí regulava el preu del lloguer. Una norma, però, que no ha quedat suspesa i que ara, amb la futura llei estatal, podria veure’s suavitzada.

18 mesos als grans tenidors per limitar el lloguer

L’acord del govern espanyol permet als grans tenedors realitzar nous contractes sense atenir-se als límits del lloguer en els 18 mesos posteriors a l’aprovació de la llei, segons ha revelat el Sindicat d’Inquilins de Madrid.

L’acord pretén establir aquest període de manca per a l’aplicació obligatòria de l’índex de preus, la qual cosa, segons aquesta organització, retardaria l’efecte que pretén la llei sense una justificació, perquè ja existeix l’índex estatal del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana des de 2020.

El Sindicat d’Inquilins considera “insuficient” l’acord de govern i defensa que la baixada de preus “artificialment inflats” ha de ser obligatòria per al conjunt del mercat del lloguer, no sols per a les empreses amb més de 10 habitatges. Segons les seves dades, amb aquesta distinció que fa l’acord, a Barcelona gairebé el 70% dels inquilins tindria difícil beneficiar-se d’una baixada i per a la resta de municipis serà encara major la xifra de no beneficiaris.

Critiquen també que les bonificacions fiscals del 90% perquè els particulars amb menys de 10 habitatges baixin els preus impliquen una transferència directa del conjunt de la societat a les llars amb ingressos més alts.

Els seus càlculs apunten al fet que els beneficis fiscals com a condició per a baixar un 10% el lloguer resultarien rendibles per als arrendadors que perceben ingressos per rendes de contractes de lloguer superiors a 3.000 euros.

En un comunicat, el sindicat considera, no obstant això, que l’acord els situa “més prop de blindar la regulació ja vigent a Catalunya i aconseguir que s’estengui a tot l’Estat”.

Després d’apuntar que fins que no s’aprovi el text legislatiu no podran “cantar victòria”, confien que Unides Podem, ERC, Junts per Catalunya, Bildu, CUP, Más País, Nova Canàries, Compromís i BNG defensin amb esmenes en la tramitació parlamentària les línies plantejades en la proposició de llei que van registrar fa uns dies.

06/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris