X

La casa construïda dins una pedrera de Maó, guanyadora d’un premi internacional d’arquitectura, es podria haver d’esbucar

L'Ajuntament ha obert expedient amb l'argument que les obres no tenien llicència i que la pedrera està catalogada

09/10/2021

La casa construïda dins una pedrera de Maó, guanyadora d’un premi internacional d’arquitectura, es podria haver d’esbucar

Denominada Ca’n Terra, la casa es troba a dins de les coves de la pedrera de Cornia Nou; a tocar del polígon de Maó. Dissenyada per dos arquitectes de prestigi internacional es va executar entre 2017 i 2019, amb la voluntat de respectar l’espai i -en paraules dels autors- “reinventar-ne l’ús per a escriure una nova història que rescati la pedrera del seu abandonament. Un projecte que fa dos anys va guanyar el premi Charles Jencks de l’institut Britànic d’Arquitectura.

El passat juliol es presentà sol·licitud de llicència urbanística per a conservació i manteniment de la pedrera per ús d’educació ambiental. Petició que arribà tres mesos després que se’n denunciessin les obres. A mitjans abril l’inspector municipal va emetre un informe que proposà la suspensió immediata de l’ús i activitat, detallant, entre d’altres que s’havien fet 3 perforacions al sostre de les coves. A finals d’agost va arribar l’informe de l’arquitecte municipal i la proposta d’Urbanisme de denegar la legalització de les obres i el canvi d’ús.

Sense voler analitzar els motius i possibles incompliments en aquest cas concret, el president de la delegació a l’illa del Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears, Enric Taltavull, insisteix en la necessitat d’obrir un poc la mà respecte de les limitacions i prohibicions per construir a gran part de Menorca per a poder preservar el patrimoni. “A Menorca la protecció del territori s’ha enfocat molt des d’un punt de vista d’ecosistemes, però poc des del de protecció del patrimoni. En aquest aspecte la normativa s’hauria de modificar i s’hauria de donar cabuda a més intervencions que permeti que aquest patrimoni arquitectònic que tenim subsisteixi”, ha argumentat Taltavull.

El procediment obert per l’Ajuntament de Maó sobre Ca’n Terra no ha finalitzat -fet pel qual els responsables municipals no volen fer declaracions- però s’ha comunicat al Consell de Menorca per tal que valori si s’hi hauria infringit la llei de patrimoni històric de Balears.

09/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris