X

La davallada d’impostos frena l’encariment de la factura elèctrica

Els consumidors domèstics del mercat lliure i els beneficiaris de bons socials noten manco la pujada del cost de l'energia

13/10/2021

La davallada d’impostos frena l’encariment de la factura elèctrica

El preu de l’electricitat al mercat majorista no dona treva i aquest dimecres ha superat els 185 euros el megawatt hora en el mercat majorista, gairebé 5 vegades més que el mateix dia de 2020. Però no tothom nota, de moment, un increment en la factura. Una de les claus és que estam pagant menys impostos que l’any passat pel nostre consum elèctric.

Els clients acollits a la tarifa regulada PVPC, la de referència, pagaven el 13 d’octubre de 2020, ara fa un any,10 cèntims el kilowatt hora. Avui, en paguen 22, una pujada del 120 per cent. És més del doble, però en realitat la factura domèstica ha crescut molt manco: un 20 per cent de mitjana a les Illes, segons dades de Consubal. Això és així, en primer lloc, perquè el preu de l’energia representa només un 30 per cent de la factura.

Veiem tres exemples de factures recents comparades amb el mateix període de l’any passat.

En la factura del mes d’agost -ja afectada per un fort increment del preu del mercat majorista- un client amb tarifa regulada ha patit una pujada de 0,8 euros el kilowatt hora, un 88 per cent més, però s’estalvia 9 euros en impostos, un 37 per cent. En total, ha pagat un 15 per cent més pel mateix consum.

En el cas concret d’un client amb tarifa PVPC i el bo social per família nombrosa, l’encariment al mes de setembre és d’11 cèntims el kilowatt, un 110 per cent. Però de nou es beneficia de la rebaixa d’impostos: 3 euros i mig manco, una davallada del 45 per cent. El total de la factura puja un 26 per cent.

Un tercer exemple, el d’un client que ha optat pel mercat lliure, mostra que la pujada del cost de l’energia durant el mes d’agost és molt més moderada: del 27 per cent. Però com que també paga menys impostos, concretament 4 euros i mig, la seva factura és un 15 per cent més barata que la d’ara fa un any.

La rebaixa impositiva és per la reducció de l’IVA del 21 al 10 per cent i la supressió de l’impost de generació elèctrica del 7% que va decidir el Govern central al juny i que està en vigor fins al desembre. L’executiu ha anunciat més rebaixes d’impostos que encara no han entrat en vigor. “Caldria que aquestes mesures no fossin temporals, sinó que la davallada de l’IVA fos indefinida i que hi hagués altres mesures com la supressió del peatge elèctric”, reclama Alfonso Rodríguez, president de Consubal, que espera que pel gener o febrer es comencin a notar les noves mesures anunciades per l’executiu central. Tanmateix, Consubal dubta que aquestes mesures puguin frenar l’encariment del cost de l’electricitat en els pròxims mesos.

13/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris