X

Arnaldo Otegi a les víctimes d’ETA: “Sentim el seu dolor, no s’hauria d’haver produït mai”

Arnaldo Otegi i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez han fet pública una declaració "solemne" amb motiu del desè aniversari de la Conferencia d'Aiete

18/10/2021

Arnaldo Otegi a les víctimes d’ETA: “Sentim el seu dolor, no s’hauria d’haver produït mai”

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha manifestat pesar i dolor pel patiment causat a les víctimes d’ETA i ha afirmat, que mai no s’hauria d’haver produït. “Volem traslladar el nostre pesar i dolor pel patiment causat. Sentim el seu dolor i des d’aquest sentiment sincer, afirmam que mai no s’hauria d’haver produït, a ningú no pot satisfer que passàs tot allò ni que s’allargàs tant en el temps. Hauríem d’haver aconseguit arribar abans a Aiete”.

Arnaldo Otegi i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez han fet pública una declaració “solemne” amb motiu del desè aniversari de la Conferencia d’Aiete i de la fi de la violència d’ETA, en la qual han llençat un missatge específicament adreçat a les víctimes de l’organització terrorista.

La denominada “Declaració del 18 d’octubre” l’han llegida de manera conjunta Otegi i Rodríguez i consta de cinc punts. En el tercer es fa referència a les víctimes i assegura que “Transitar cap a una pau justa i duradora” necessita el reconeixement i reparació de “totes les víctimes”. La declaració fa una menció específica a les víctimes causades pel la violència d’ETA a qui l’esquerra abertzale “trasllada el pesar i dolor pel sofriment patit”

Otegi ha dit que, “desgraciadament, el passat no té remei” fet pel qual, res del que es digui “pot desfer el dany causat“. Però que està convinçut que es pot alleugerir des del respecte, la consideració i la memòria”. A més, s’ha compromès a tractar de mitigar-lo en la mesura del possible. “sempre ens hi trobaran disposats”.

El coordinador general d’EH Bildu ha remarcat que el compromís amb vies exclusivament pacífiques de l’independentisme d’esquerres respon a profundes conviccions ètiques i polítiques. També ha reclamat “una solució a la questió dels presos” i ha destacat “el paper actiu, decidit i decisiu” dels presos en la superació de l’estratègia armada.

La declaració conclou amb que “segueix” una “assignatura pendent” amb la resolució de les “causes del conflicte” que denomina “problema nacional” i subratlla que el respecte a la “identitat nacional” és la primera passa per construir un futur en què les decisions “corresponguins a la ciutadania del poble basc”

 

La resta de formacions polítiques responen

Les formacions que integren el Govern central, el PSOE i Unides Podem, celebren el gest. El secretari de Memòria Democràtica i Laïcitat del PSOE, Patxi López, lamenta que no hagi arribat fins ara: “Aquest reconeixement feia anys que el reclamàvem els demòcrates que vam guanyar aquella partida”. El president del Partit Popular basc, Carlos Iturgaiz, parla d'”oi” pel comunicat. “Diu que mitigarà el dolor de les víctimes qui no condemna la violència”, ha destacat. I Vox es nega a creure’s el penediment d’Otegi. Les dues formacions, junt amb Ciutadans i algunes associacions de víctimes, exigeixen a l’esquerra abertzale que ajudi a resoldre els més de 300 crims pendents, entre els quals, el de Palmanova l’any 2009.

 

18/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris