X

Es compleix un mes de l’erupció del volcà “Cumbre Vieja” de La Palma

Les construccions afectades són 1.600, d'elles 1.548 estan destruïdes i 86 ho estan parcialment

19/10/2021

Es compleix un mes de l’erupció del volcà “Cumbre Vieja” de La Palma

Aquest dimarts es compleix un mes de l’erupció del volcà de “Cumbre Vieja” , a l’illa canària de la Palma, .  L’erupció que ha provocat importants danys materials en habitatges i camps de cultiu, encara que no hi ha víctimes. El calcula que el nombre de d’hectarees afectades supera les 760.

Cronologia de l’erupció:

19 set.- Entra en erupció el volcà de Cumbre v¡Vieja, en el municipi del Paso, després d’una fase preeruptiva i després d’un procés sísmic de més de 25.000 petits terratrèmols. L’erupció es produeix a les 15.12 hores (hora canària).

– S’activa la situació d’emergència nivell 2 (semàfor vermell) en aplicació del Pla per Risc Volcànic en els municipis de Tazacorte, El Paso, Fuencaliente, Villa de Mazo i Los Llanos de Aridane.

– No hi ha víctimes ni danys personals; són evacuades més de 5.000 persones i afecta a un centenar d’habitatges.

– El president del Govern, Pedro Sánchez viatja a Canàries i garanteix “el compromís total, absolut i rotund” amb la reconstrucció.

21 set.- L’Institut Vulvanològic de Canàries informa que el volcà experimenta una fase més explosiva.

23 set.- Els reis Felipe i Letizia, acompanyats del president del Govern, viatgen a la Palma per donar suport als afectats pel volcà.

24 set.- El volcà presenta una nova boca eruptiva i major explosivitat. Són evaquades 350 persones de tres localitats: Tajuya, Tacande de Abajo i Tacande de Arriba.

26 set.- La lava del volcà entra de nou en el nucli de Todoque, un dels més afectats, i arrasa el campanar de l’església.

28 set.- Passades les onze de la nit (hora canària) la lava del volcà arriba a la mar, en una zona de penya-segats en la costa de Tazacorte i crea un enorme delta de 500 metres d’ample.

1 oct.- S’obren dues boques noves en el volcà fora del con principal i d’elles ragen sengles rius de lava.

3 oct.- Tercera visita del president Sánchez a la Palma en la qual anuncia un pla d’ajudes de 200 euros per als afectats pel volcà.

– S’esfondra part del con principal del volcà i augmenta la seva activitat.

5 oct.- Es xifra en 2 la magnitud de l’explosivitat del volcà en una escala de 0 al 8.

7 oct.- El cúmul de cendra del volcà deixa inoperatiu l’aeroport de la Palma.

9 oct.- S’esfondra el flanc nord del volcà que porta a l’emissió de colades en diverses direccions.

11 oct.- S’ordena el confinament d’unes 3.000 persones per la combustió d’una fàbrica de ciments en contacte amb la lava que provoca emissió de gasos.

13 oct.- El president Pedro Sánchez visita La Palma per quarta vegada i reafirma el compromís de totes les institucions per a aconseguir la recuperació de l’illa.

14 oct.- Es produeix un terratrèmol de 4,5 graus en Villa del Mazo, el de major magnitud dels que s’han produit fins ara, segons Institut Geogràfic Nacional (IGN).

– Segons dades de monitoratge terrestre Copernicus les construccions afectades són 1.600, d’elles 1.548 estan destruïdes i 86 afectades.

15 oct.- S’obre una nova boca eruptiva en el vessant sud-est del volcà.

19/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris