X

Quan el lloguer turístic desnona els residents del centre de Palma

Avui els veïnats es manifesten per denunciar les dificultats per tramitar les denúncies i la falta d'inspeccions de les institucions públiques

21/10/2021

Quan el lloguer turístic desnona els residents del centre de Palma

Imatge d'arxiu.

“És un negoci incontrolable, submergit, que fins i tot en els espais on la llei el permet – unifamiliars- hi ha enormes dificultats per aclarir de qui és la responsabilitat que es faci la vida insofrible als veïnats… “. Diu això Maribel Alcázar, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïnats de Palma que aquest dijous encapçalarà una concentració contra el perjudici social i per la convivència que genera el comerç d’estades turístiques a pisos en edificis plurifamiliars. Un activitat que continua sent il·legal.

“Més de 300” resultats entre apartaments, lofts i estudis continua oferint el cercador Airbnb per una estada d’una setmana a Palma per dues persones aquest mes d’octubre. “Durant la pandèmia no només no ha minvat, sinó que ha augmentat”, perceben palmesans com Pilar Gomila que va haver de sortir del pis on vivia al casc antic de la ciutat per molèsties amb turistes veïnats. “Els pisos de devora estaven llogats a estrangers que feien moltíssim de renou… Tot el temps sortia i entrava gent amb maletes, arribaven de nit beguts i començaven a parlar a prop de la nostra porta”, explica Gomila.

“Que l’administració pública assumeixi el paper de fer complir les lleis de què es dota”

Maribel Alcázar, de la Federació de Veïnats, té clar que la feina de recopilació de denúncies veïnals per molèsties causades pel lloguer vacacional ha esdevingut frustrant. Frustant perquè els veïnats “no tenen perquè haver de fer de policies”, que és – diu- el que sembla que els reclama l’administració amb l’exigència d’un enfilall de proves que basteixin els seus formularis denunciadors. Tanmateix, afegeix, “amb 8 inspectors per Balears” (Turisme ho rectifica dient que només per Mallorca són 16), la tasca de les autoritats és “clarament insuficient”.

La denunciada manca de recursos de Turisme per inspeccions, no tendria importància si no fos la sentència que va anul·lar la multa de 300.000 euros del Govern a Airbnb (el Tribunal Superior de Justícia va estimar que és un simple intermediari sense responsabilitat sobre el fet que els particulars hi anuncií les seves propietats per llogar fora de llicència). La persecussió del titular de l’inmoble va quedar com l’única via punitiva, molt molt esforç que anar contra un sol agent infractor.

Amb tot, la Conselleria de Turisme – que encara no han fet públiques les xifres d’inspeccions i sancions enguany a Palma- defensa que aquesta activitat no s’ha deixat de dur a terme, tot i la necessitat de desviar recursos a inspeccions relacionades amb la prevenció de la pandèmia del coronavirus.

El del TSJ en relació a la multa d’Airbnb no és l’únic pronunciament que contravé els interessos reguladors de les administracions i d’una part de la ciutadania: més recentment, el mateix òrgan jurisdiccional va tombar la prohibició de Cort al lloguer vacacional en plurifamiliars a l’ampara de la llibertat de mercat i la competència que estableix la llei. La resolució dels jutjats ha quedat, de moment, sense efectes pràctics perquè Palma està afectada per la moratòria del Govern que suspèn aquest tipus concret d’activitat.

Terraferida, GOB, Ciutat per qui l’Habita, la Plataforma de Veïnats afectats pel lloguer vacacional de Son Espanyolet, Palma XXI i Joves pel Clima donen suport a la concentració veïnal a Palma.

21/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris