X

28 milions d’euros per a habitatges eficients en matèria d’energia

El fons europeus Next Generation subvencionaran el 60% de les obres de remodelació dels habitatges

24/10/2021

28 milions d’euros per a habitatges eficients en matèria d’energia

Balears disposarà enguany de 28 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation per a subvencionar la rehabilitació d’uns 4.000 habitatges. Se’n podran beneficiar els que facin obres que suposin una millora en l’eficiència energètica. Els administradors de finques de les Illes, però, asseguren que ara per ara no hi ha demanda en aquest sentit i veuen difícil que les comunitats de propietaris vulguin accedir en aquests ajuts.

El gruix del parc d’habitatge de les Illes té més de 40 anys. El 70% es varen construir abans del 1980, quan no es tenia en compte l’eficiència energètica. Fins al 2026 els propietaris que facin obres de rehabilitació per millorar, en almanco un 30% l’eficiència energètica, podran rebre subvencions procedents de fons europeus.

“Estam parlant de sistemes d’aïllament a façanes o a coberta que són molt costoses, obres a partir de 20-40-50 mil euros a edificis petits. Hem de veure quina serà la iniciativa dels veïnats i de les comunitats dels propietaris. Avui per avui, encara no hi ha una demana incipient dels veïnats, presidents que ens demanin fer aquest tipus d’obres”, diu Toni Jaume, President del Col·legi d’Administradors Finques de Balears.

En principi el propietari haurà d‘assumir el 40% de l’obra. “Això vol dir que el 60% que faci ho hauran de pagar les famílies i l’IVA de tot. És cert que en aquest moment que sortim d’una crisi econòmica vinculada a la Covid no estam en el millor moment. Sí que és cert que hi ha mecanismes per aconseguir que la subvenció arribi al 100% en el cas que es compleixin determinats requisits socials, però aquests són els deutes que tenim ara”, explica Eduardo Robsy, Director general d’Habitatge i Arquitectura.

Dia 2 de novembre el govern es reunirà amb el Ministeri per acabar de definir la convocatòria d’enguany. Es faran de noves durant els pròxims 5 anys. El Col·legi d’Arquitectes de les Illes creu que és una oportunitat única que no s’ha de desaprofitar. Se preveu que la convocatòria d’enguany s’obri abans que acabi l’any.

Marta Vall-Llosera, Delegada del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, assegura que els agradaria molt que aquests fons fossin “un punt de partida, un impuls, per començar a fer feina en la via de la rehabilitació i posar-se en el nivell de les xifres europees”, que, segons diu, “ens porten molt camí per davant”.

24/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris