X

La construcció, motor de la reactivació econòmica a Menorca

Les obres de reforma són, ara per ara, les més sol·licitades, en part per l'estirada de l'encant que brinden els centres històrics

25/10/2021

La construcció, motor de la reactivació econòmica a Menorca

La construcció ha estat un sector clau per a la reactivació econòmica durant la pandèmia. Un dels principals baròmetres per mesurar l’activitat del sector és l’ICIO, l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres. Molts ajuntaments menorquins ja preveuen augments significatius d’ingressos per aquest concepte el 2022.

És el cas, per exemple, d’Alaior, que preveu incrementar els seus ingressos per aquest impost que grava els propietaris de l’obra un 37% en 2022. Un clar indicador del dinamisme del sector.

No és l’únic cas. Ciutadella duu recaptats fins a setembre més de 580.000 euros, però els comptes per a l’any que ve fan créixer els ingressos per aquest impost fins als 700.000 euros. A Sant Lluís, els ingressos pel mateix concepte han crescut en només un any un 163%, fins als 370.000 euros. Només fins al juliol s’han visat ja a Menorca 210 projectes, el que fa pensar els constructors que es pot superar a final d’any la xifra de 371 de 2019.

Les obres de reforma són, ara per ara, les més sol·licitades, en part per l’estirada de l’encant que brinden els centres històrics. La meitat dels clients són promotors locals. N’hi ha, a més, un 20% de nacionals i un 30% d’estrangers, amb un alt percentatge de francesos i italians. El ventall, però, és cada cop més ample.

El sector de la construcció torna a crear ocupació. Ja són 25 llocs de feina des de principi d’any. El principal desavantatge, la llarga espera per obtenir una llicència: entre 12 i 15 mesos de mitjana.

25/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris