X

Joan Mateu, empresari: “Per a la patata poblera, el mercat britànic és insustituïble”

El gerent de Mateu Export, Joan Mateu, afirma que l'exportació al Regne Unit s'ha mantingut tot i els nous acords comercials i fitosanitaris

26/10/2021

Joan Mateu, empresari: “Per a la patata poblera, el mercat britànic és insustituïble”

Joan Mateu, gerent de Mateu Export, un dels principals portals que exporten patata de sa Pobla, ha dit aquest dimarts en una entrevista al programa Al Dia, d’IB3 Ràdio, que l’exportació de patata poblera s’ha mantigut malgrat el Brexit. Mateu s’ha referit a l’esforç, però, que això ha comportat i als nous acords comercials i fitosanitaris que s’han d’observar a partir de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea: “el mercat britànic és insustituïble”, ha sentenciat.

Aquest productor pobler xifra en 10 milions d’euros la facturació de la patata mallorquina en el mercat britànic. És la major quota de mercat en relació al conjunt de països que reben patata nostra, concretament el 80%. Dinamarca, Polònia, Finlàndia o Noruega, també en compren, encara que en percentatges inferiors.

Segons dades de la Conselleria d’Agricultura, hi ha 1.610 hectàres de patates conreades entre sa Pobla i Muro i es produeixen 51.000 tones de patata anuals amb una facturació de 19 milions d’euros.

Alarma pel transport

En aquesta entrevista mantinguda amb Maria Ferrer i Joan Sitges, Joan Mateu ha fet menció a “l’alarma” pel transport. No hi ha joves que es vulguin dedicar al transport de mercaderies. Un extrem que es podria superar si es fes el corredor ferroviari del Mediterrani amb origen a Algecires.

Per altra banda, ha fet una crida a la societat i a les administracions perquè cuidin i valorin la pagesia: “si no fos pels pagesos Mallorca no seria tan guapa”, ha declarat.

 

 

26/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris