X

Aprovada la llei que reforça el control als grans tenidors i fixa un nou sistema d’accés al Registre de demandants d’habitatge

Se sancionarà els grans tenidors que no deixin accedir els inspectors als habitatges i es podrà demanar auxili als cossos policials

26/10/2021

Aprovada la llei que reforça el control als grans tenidors i fixa un nou sistema d’accés al Registre de demandants d’habitatge

El Parlament ha aprovat la Llei per impulsar i agilitzar la tramitació d’ajudes i altres actuacions en matèria d’habitatge, que reforça el control als grans tenidors i estableix un nou sistema d’accés al Registre de demandants d’habitatge protegit per agilitzar l’adjudicació. La llei s’ha aprovat per 32 vots a favor (grup mixt, MÉS per Mallorca, Podem i PSIB), 19 en contra (PP i Vox) i 6 abstencions (El Pi i Ciutadans).

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha destacat que la llei inclou mesures per agilitzar i facilitar l’accés de la ciutadania a les ajudes i d’altres “per incidir a la sortida a la llum dels habitatges buits dels grans tenidors”. Ha afegit que algunes de les seves mesures per agilitzar pagaments ja s’estan aplicant a la convocatòria d’ajudes de lloguer d’aquest any, i d’altres permetran que també siguin més àgils les convocatòries de matèria energètica i de transformació i resiliència. Segons Marí, “l’habitatge és una de les principals preocupacions a les Balears i una de les prioritats del Govern”.

La llei estableix poder incloure al parc públic els habitatges de grans tenidors que siguin objecte d’operacions entre ells amb un preu que resulti adequat per a l’Administració i suposa conseqüències quan es neguin a col·laborar en el compliment de la legalitat. És a dir, se’ls sancionarà quan no deixin accedir als inspectors als habitatges i es podrà demanar auxili als cossos policials.

Amb l’aprovació de distintes esmenes al text inicial, la Llei ha incorporat el nou sistema de funcionament del Registre públic de demandants d’habitatge protegit de les Illes Balears que permetrà optimitzar la gestió, de manera que els procediments d’adjudicació d’HPO públic siguin molt més àgils

Les esmenes aprovades durant la tramitació permeten solucionar la necessitat de dotar la ciutat de Vila, a Eivissa, d’un nou institut i una nova escola bressol pública. A més d’un camp de futbol en una part dels terrenys de Can Escandell, agilitzant-ne la tramitació.

Com afectarà directament aquesta llei als propietaris de pisos buits i als qui ja en tenen un de llogat?

La nova llei proposa recàrrecs, però també bonificacions. Els recàrrecs s’aplicaran sobre l‘IBI, i aniran del 50% fins al 150% per a aquells propietaris que tenguin durant més de 2 anys habitatges desocupats o per aquells propietaris amb un mínim de 4 habitatges dins el mateix municipi.

Per la seva banda, les bonificacions s’aplicaran a l’IRPF. Podran anar del 50% fins al 90%. El màxim, el 90%, serà per als propietaris d’habitatges en àrees tensionades que baixin el preu del lloguer un 5%. La deducció del 70% serà per als propietaris que lloguin l’immoble per primera vegada a joves d’entre 18 i 35 anys. I la reducció d’un 60% en l’IRPF serà per als propietaris que facin obres de millora o rehabilitació de les cases que tenen llogades.

I pel que fa a la possibilitat d’augmentar el preu del lloguer, aquesta nova llei preveu que es pugui fer si el contracte de lloguer és per un mínim de 10 anys a zones tensionades, però, això sí, amb els límits que marca l’IPC.

26/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris