X

Augmenta més d’un 80% la riquesa d’espècies en aigües profundes a la reserva de sa Dragonera

'Save the Med' demana una ampliació de l'àrea de reserva integral a la mar de sa Dragonera

27/10/2021

Augmenta més d’un 80%25 la riquesa d’espècies en aigües profundes a la reserva de sa Dragonera

La reserva marina de sa Dragonera, declarada fa un lustre, ha registrat una gran increment d’espècies i quantitat de peix. Les dades recollides per Pesca indiquen que la riquesa d’espècies distines ha augmentat un 40% en aigües superficials i un 81% en aigües profundes, (el 2020 respecte de 2016). Quant a biomassa, el total d’espècies vulnerables s’ha incrementat un 138% en aigües superficials i un 340% en aigües profundes.

Ara fa just un any, s’incorporaren a la reserva 457 d’aigües exteriors estatals. Tant de ‘Save the Med’ com de la Direcció general de Medi Marí coincideixen en què aquesta ampliació ja s’està notant per bé. Espècies que s’havien refugiats molt fondo per la pressió pesquera han tornat al seu hàbitat natural on es troben més còmodes, això les beneficia i aviat es notarà també fora dels límits de l’àrea de protecció. És l’anomenat ‘efecte reserva’.

‘Save the Med’ es dedica des de fa anys a la divulgació dels tresors de sa Dragonera perquè com indica Yaiza Santana “El que no es coneix, no s’estima i el que no s’estima, no es cuida”. L’organització ja ha arribat a més de sis mil persones amb tallers i activitats. Ara, els seus responsables demanen que la part de reserva integral, aquella en que no està permès cap ús, s’amplii del 6% al 10% del total de la superfície protegida. Suggereixen que aquesta ampliació es faci a la part autonòmia de la reserva, en aigües interiors, on ara no hi ha cap àrea d’aquestes característiques.

El cap del servei de Recursos Marins, Antoni Grau diu que ells ja tenen estudiat on seria més interessant aplicar la reserva integral però que cal la implicació dels actors de la zona, com pescadors o escoles de busseig.

Els pròxims 5,6 i 7 de novembre, ‘Save the Med’ participa en unes jornades de divulgació sobre sa Dragonera a l’ajuntament d’Andratx.

27/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris