X

Del Camp Nou a l’Hotel Araxa: l’arquitectura de Francesc Mitjans

El festival d'arquitectura Open House difon l'obra del creador de l'estadi del Barça, qui també dissenyà hotels i apartaments a Son Armadans i Palmanova

05/11/2021

Del Camp Nou a l’Hotel Araxa: l’arquitectura de Francesc Mitjans

L'hotel Araxa de Son Armadans, a Palma, és una de les obres més conegudes de Mitjans a Mallorca.

Francesc Mitjans fou un arquitecte català conegut sobretot per les seves obres monumentals de Barcelona, com són el Camp Nou o l’edifici del Banc Atlàntic. “Ell conjuga la modernitat amb un respecte cap a l’ambient, incloent l’edifici dins el context que l’envolta”, explica Maria Sebastián, professora al Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears.

Aquest fet característic es pot apreciar a l’Hotel Araxa de Son Armadans, a Palma, que va dissenyar a finals dels anys 50. Una cura per aconseguir que l’edificació es mimetitzi amb l’ambient. “El que fa és deixar entre l’edifici i el carrer un espai ample que el deixa respirar i que es transforma en un saló a l’aire lliure”, explica Sebastián. També s’observa aquesta voluntat al Palma Sport & Tennis Club, construït entre el 1960 i el 1962, edificació coneguda popularment com el Tennis Mallorca.

Són algunes de les construccions dissenyades per Francesc Mitjans que es podran visitar aquest cap de setmana a l’Open House. “És la primera edició del festival, oferim visites guiades a més de 70 edificis de la ciutat, a més d’altres activitats, com xerrades, tallers, rutes en bici”, explica el director Eduard Yuste.

L’objectiu del festival és crear una consciència col·lectiva en relació amb el patrimoni i l’arquitectura de Palma per tal de donar a la població les eines per triar quin és l’entorn construït que volen al seu voltant. “Un millor entorn construït és una millor ciutat, i una millor ciutat és una millor societat”, afegeix.


L’Open House obre portes a més de setanta edificis de Palma després de Londres, Roma o Nova York


Consulta aquí la programació sencera de l’Open House

05/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris