X

Presó per als tres migrants detinguts a Sencelles vinculats en la fugida massiva a Son Santjoan

Els altres dos detinguts, que presumptament els haurien ajudat aquests dies, han quedat en llibertat provisional amb retirada de passaport

24/11/2021

Presó per als tres migrants detinguts a Sencelles vinculats en la fugida massiva a Son Santjoan

El Jutjat d’Instrucció número 3 d’Inca en funcions de guàrdia ha ordenat la presó provisional comunicada i sense fiança pels tres detinguts aquest dimecres a Sencelles que fugiren de l’avió de l’Aeroport de Son Santjoan el passat cinc de novembre. Els altres dos detinguts, que presumptament els haurien ajudat aquests dies, han quedat en llibertat provisional amb retirada de passaport.

Quatre detinguts a sa Pobla

La setmana pasada, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van detendre a sa Pobla quatre dels 13 fugats a l’Aeroport de Palma el passat 5 de novembre. La detenció es va dur a terme a la plaça Major del poble. Els detinguts van passar a disposició judicial el dia següent i el jutge va decretr presó provisional i sense fiança per a ells.  Fins ara, eren 16 els enviats a la presó.

Retornats ‘en calent’ 

Un informe de la companyia aèria ‘Air Arabia‘, al qual ha tengut accés IB3 Notícies, revela que dos dels migrants fugits de l’avió de Casablanca varen ser localitzats dins les instal·lacions aeroportuàries i la Guàrdia Civil els va fer pujar de nou a l’avió per tornar al seu país. En arribar, varen ser detenguts per agents de la Gendarmeria del Marroc. També informa que dos metges que viatjaven a l’aeronau varen certificar que la situació del passatger diabètic que, després va ser traslladat a Son Llàtzer, era crítica. A més, relata que quan el comandant va demanar ajut a la torre de control perquè alguns passatgers empenyien la tripulació i altres fugien només va acudir “un vehicle de seguretat”. Pel que fa a la presència policial, el comandant diu que “la policia va arribar tard, amb només dos agents” i que “no s’acostaren a l’avió”.

Crònica dels fets

La interlocutòria de la jutgessa que va decretar l’ingrés a presó dels primers 12 migrants detinguts, a la qual ha tingut accés Ib3 Notícies diu que, divendres dia 5 de novembre, a l’interior de l’avió que es va veure obligat a aterrar de manera forçosa a Son Sant Joan es varen viure moments de “caos i tensió”. El document  recull que, a les 5 i mitja de l’horabaixa, la torre de control de l’aeroport va rebre petició d’aterratge per part d’un avió que feia la ruta Casablanca-Istanbul i que duia a bord un passatger amb possible coma diabètic. Segons la interlocutòria, ho ratifica un metge que viatja dins l’aeronau. A les 6 i mitja el presumpte malalt, acompanyat d’altre viatger, marxa en una ambulància cap a Son Llàtzer, custodiat per la Guàrdia Civil. Aprofitant que l’avió queda sense vigilància, diversos passatgers increpen i intimiden la tripulació. Volen sortir a les pistes, alguns per fumar, però el comandant no ho autoritza. Durant aquest temps, un passatger força la porta d’emergència. No aconsegueix obrir-la però queda inutilitzada.

Paral·lament, les dues persones que coordinaven el vol de l’aeroport de Palma recomanen que es tanqui la porta de l’aeronau. La tripulació no ho fa perquè li preocupa la seva integritat física, ja que hi ha viatgers molt nerviosos. A pesar que un empleat de l’aeroport se situa davant de la porta per evitar que els viatgers surtin, 25 passatgers escapen de l’avió. Empenyen els membres de la tripulació en la seva fugida i causen danys a un dels tripulants. Finalment, aconsegueixen sortir de Son Sant Joan travessant les pistes d’aterratge.

Mentrestant, a Son Llàtzer, el metge que atén el viatger diabètic diagnostica que no presenta cap patologia urgent i queda detingut. També detenen l’acompanyant que havia escapat de l’hospital una estona abans.

 

24/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris