X

Govern i Estat donen garanties als ramaders perquè deixin de cobrar la llet per sota del preu de cost

La jornada tècnica l'han organitzada les organitzacions professionals agràries davant la difícil situació que pateix el sector

25/11/2021

Govern i Estat donen garanties als ramaders perquè deixin de cobrar la llet per sota del preu de cost

El sector lleter de Menorca calcula que, en els darrers mesos, els costos de producció s’han encarit més d’un 30 per cent. I tot i la feina de mediació del Govern i la decisió d’algunes indústries transformadores d’augmentar el que paguen en dos cèntims, fins a situar-se en els 0,33 per litre, els seus representants adverteixen que aquest increment és insuficient. «La decisió de COINGA ha estat molt positiva, és una passa endavant, però la realitat és que hauríem d’arribar als 40-42 cèntims per litre», ha exposat el president d’AGRAME, Lluís Nadal.

Perquè el productor pugui conèixer amb claredat a quin preu pot vendre el litre de llet i quins drets l’assisteixen a l’hora de negociar i signar els contractes, aquest dijous s’ha celebrat una jornada tècnica a la Sala Multifuncional des Mercadal en la qual s’han abordat les darreres modificacions de l’actual Llei de Cadena Alimentària i de la futura normativa estatal que, en aquests moments, es tramita. «La gent ha d’estar recolzada i ha de saber a què s’ha d’atendre quan signes un contracte», ha argumentat la secretària general d’Unió de Pagesos a Menorca, Margarida Llambias.

La directora de l’Agència de la Informació de la Cadena Alimentària (organisme autònom adscrit al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació), Gema Hernández, ha explicat que la darrera modificació de la Llei de la Cadena Alimentària va incloure un article sobre la prohibició de destruir valor en aquesta cadena. Això vol dir que el comprador ha de pagar per sobre del preu efectiu de producció i s’ha de sustentar en unes proves, i jo vinc a explicar-los aquestes proves.»

D’altra banda la directora general de Polítiques per la Sobirania Alimentària del Govern, Paula Valero, explica que en aquests moments s’està acabant de tramitar a les Corts «una nova llei que millora substancialment la situació dels productors (ramaders), la baula més dèbil d’aquesta cadena, davant dels compradors». Una nova normativa estatal que té com a finalitats aconseguir un major equilibri i transparència en les relacions comercials entre els diferents operadors, així com enfortir els productors. «Per assegurar que es pagui el que costa produir un litre de llet, que en cap cas es pagui per davall dels costos de producció, nosaltres ens encarregarem de controlar els contractes», ha afegit Valero.

25/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris