X

S’inaugura un tòtem al port de Barcelona per commemorar la “Gran Eixida” d’Alcover i Moll

L'any 1921, mossèn Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll varen recórrer 52 localitats de 41 comarques catalanes, valencianes i aragoneses amb l'objectiu de recollir paraules i expressions per al Diccionari català-valencià-balear 

27/11/2021

S’inaugura un tòtem al port de Barcelona per commemorar la “Gran Eixida” d’Alcover i Moll

Inauguració del tòtem al Port Vell de Barcelona que commemora "La Gran Eixida"./ INSTITUT MOLL

Aquest matí s’ha inaugurat al Port de Barcelona, a iniciativa de la Institució Francesc de Borja Moll, un tòtem que commemorarà la “Gran Eixida”, l’expedició lingüística d’Antoni Maria Alcover i el mateix Francesc de Borja Moll el 1921 per a recollir paraules i expressions per al “Diccionari”.

Alcover i Moll van començar el seu viatge a Barcelona i van recórrer 52 localitats de 41 comarques catalanes, valencianes i aragoneses amb l’objectiu de recollir paraules i expressions per al “Diccionari català-valencià-balear”, un llegat excepcional del català del qual és dipositària la Institució Moll. El diccionari està sent objecte d’una nova digitalització i promoció en ocasió del 60 aniversari de la seva finalització (serà el 2022), amb el suport dels departaments de Política Lingüística dels governs de Balears i Catalunya.

Francesc de Borja Moll./ INSTITUT MOLL

El tòtem s’ha inaugurat a la Diada de Ramon Llull, mallorquí i primer clàssic de la llengua catalana. En la inauguració ha intervingut el president de la Institució Francesc de Borja Moll, Carles Duarte: “Som un país petit, però neixen gegants, com Llull, com Moll, com Alcover”. Duarte ha assegurat que la figura representa “un testimoniatge de continuïtat”.

El president en funcions de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Ramon Sistac, ha revelat que una llarga conversa amb Moll el va fer decidir a dedicar-se a la dialectologia.

També han intervingut Maria Pilar Perea, vicepresidenta de la Institució Moll, directora de la nova digitalització del Diccionari; Francesc Moll, net del filòleg, en representació de la seva família; Beatriu Defior, directora general de Política Lingüística del Govern balear, i Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha traçat una analogia entre el propi port, que per a mantenir la seva competitivitat ha de renovar-se constantment, i el Diccionari, que per a garantir la seva continuïtat ha d’apostar per adaptar-se a les tecnologies actuals.

El tòtem està al Port Vell de Barcelona, davant l’edifici Portal de la Pau, amb la inscripció en català, castellà i anglès: “La Gran Expedició Filològica (1921-2021). El 1921 partia des d’aquest Port Vell de Barcelona i procedent de Mallorca una expedició lingüística que recorreria durant sis mesos Catalunya i les terres valencianes amb la voluntat de culminar els treballs preparatoris del Diccionari català-valencià-balear, d’Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, una obra fonamental de retrobament entre pobles units per la llengua que els agermana, que els arrela en la història i els projecta al futur”.

27/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris