X

La nova Llei de joventut destinarà el 15% del parc d’habitatge a garantir l’emancipació dels joves

Es la primera vegada en 15 anys que es renova la norma, aprovada a petició de la Conselleria.

29/11/2021

La nova Llei de joventut destinarà el 15%25 del parc d’habitatge a garantir l’emancipació dels joves

La nova Llei de Joventut de Balears, que aquest dilluns ha estat aprovada pel Consell de Govern, preveu un percentatge mínim del 15% del parc públic d’habitatge per a garantir l’emancipació dels joves.

En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, la consellera d’Assumptes Socials i Esports, Fina Santiago, ha detallat que la nova norma, aprovada a petició de la Conselleria, es renova per primera vegada en 15 anys.

Un pla amb tres eixos

Santiago ha explicat que es tracta d’una llei de caràcter transversal que aprofundeix en polítiques d’emancipació, treball i serveis dirigits als joves. A més, ha comentat que el percentatge mínim establert per a habitatge públic és perquè es tracta del mateix índex que representa la joventut sobre el total de la població resident a les Illes.

A més, estableix per llei que serà obligatori un pla d’emancipació transversal amb tres eixos: l’accés al treball, l’accés a l’habitatge i la formació permanent. Quant al treball i l’habitatge, s’entenen com a eixos clau en el procés d’emancipació dels joves. Pel que respecta a la formació permanent, s’entén com l’eix dirigit a millorar la qualificació dels nostres joves.

Reactivar al jovent

El Govern entén per joves les persones compreses entre 16 i 30 anys, i es parteix de la base que la taxa d’emancipació residencial ha passat en deu anys de ser del 35,6% a ser del 17,8%. Santiago ha remarcat que aquesta taxa ha baixat en els últims anys pel “difícil accés” a l’habitatge per als joves per l’alça dels preus i la precarietat laboral.

Una de les novetats més destacades de la nova Llei, segons la consellera, és que separa la joventut de l’oci, que tindrà la seva pròpia llei. En aquest sentit, l’objectiu de la Conselleria d’Assumptes Socials i Esports és treballar en la transformació dels joves en ciutadans actius compromesos amb una sèrie de valors que són transmesos a través de l’oci.

Millor formació i condicions

Pel que respecta a millorar la qualificació dels joves, s’estableixen una sèrie de directrius en formació i ocupació. Una és potenciar la mobilitat per a realitzar estudis en altres comunitats autònomes i al mateix temps facilitar el retorn voluntari dels joves que han hagut de marxar-se fora de les Illes.

Quant a l’ocupació, s’insta a promoure la millora de les condicions de treball dels joves per a avançar cap a un model productiu basat en la innovació i impulsar l’aparició i continuïtat de projectes d’emprenedoria jove.

Creació d’una cartera de serveis

Una altra de les novetats de la Llei és la creació d’una cartera de serveis de la joventut que permeti la modalitat de concertació amb entitats que treballen amb població jove vulnerable. L’objectiu és expandir a les diferents administracions els seus serveis a partir d’aquesta modalitat d’oferta pública. En la Llei també s’aborda per primera vegada el tema de les mesures juvenils de justícia, així com la Xarxa d’Emancipació dels Joves Extutelats.

També és novetat l’objectiu de la Conselleria d’Assumptes Socials i Esports de fomentar que el Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB) tingui més autonomia. D’aquesta manera, la Llei promou la participació dels joves a escala insular i municipal i tracta d’assegurar-se que puguin entrar en els processos de participació per mitjà d’associacions formades i reglades.

A l’espera del vistiplau parlamentari

Aquesta Llei ja ha estat en exposició pública i ha admès les esmenes del Consell de la Joventut, els consells insulars i els professionals de la joventut. Després de passar pel Consell Econòmic i Social i pel Consell de Govern ara només queda la seva tramitació parlamentària. Per a finalitzar, la consellera d’Assumptes Socials i Esports ha subratllat que es tracta d’una norma “molt treballada i consensuada”. “Esperem que sigui aprovada en el Parlament”, ha reblat.

29/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris