X

“De la mar a la taula”, una mostra del patrimoni gastronòmic pesquer de Mallorca

Durant els pròxims 7 mesos es pot visitar al museu marítim de Sóller

03/12/2021

“De la mar a la taula”, una mostra del patrimoni gastronòmic pesquer de Mallorca

Recuperar la tradició de la cuina de barca i conèixer l’evolució de la tradició pesquera de proximitat a casa nostra és un dels objectius de l’exposició “De la mar a taula”. Durant els pròxims 7 mesos es pot visitar al Museu Marítim de Sóller. Es tracta d’una mostra fruit d’un estudi duit a terme al Port de Pollença, però que és extrapolable a la resta de l’Illa.

“De la mar a la taula” és una mostra senzilla però molt didàctica. A través de diversos plafons i objectes mariners emprats al llarg del temps, pretén ser una aproximació a la diversitat del patrimoni gastronòmic pesquer de Mallorca.

“Parlar un poquet de com s’obté el producte, com es comercialitza, quins són els ingredients que s’empren a la cuina, quines són les diferències entre la cuina de barca i la cuina domèstica, perquè hi ha diferències interessants. A la cuina de barca per exemple, hi ha menys verdures i herbes i és una cuina en què s’agafava directament el peix i es ficava a l’olla, explica Diana Borràs, una de les comissàries de l’exposició.

La mostra no només es fixa en el passat, sinó que posa també l’accent en l’evolució d’aquesta pesca. Margalida Mulet, també comissària de l’exposició, diu que la figura del turista ha canviat la gastronomia de l’illa, especialment amb el menú als restaurants. “La gent major ens diu que la gent jove no sap ni escatar ni menjar el peix”, declara Mulet.

Amb aquesta mostra, el Museu Marítim de Sóller vol contribuir a fomentar una pesca més sostenible i equilibrada. El director del museu, Albert Forés, explica que hi ha moltes espècies de peixos que s’han deixat de cuinar perquè “no són còmodes o perquè són desconegudes”. “Si les revaloritzem i les tornem a introduir al mercat potser fem també un equilibri dins la pesca amb espècies que s’estan extingint o estan minvant a favor d’espècies que estan menys explotades”, declara el director.

“De la mar a la taula” es pot visitar a l’oratori del Museu Marítim de Sóller fins al pròxim 30 de juny.

03/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris