X

Manuel Brugarolas, Carles Sanuy i Caterina Valriu Llinàs, guardonats als Premis Mallorca

Els llibres de narrativa, poesia i assaig seran editats per l'Editorial Sargantana sota el segell Gal·lès; Disset Edicions editarà el de literatura infantil i Ediciones Anómalas el de fotografia

07/12/2021

Manuel Brugarolas, Carles Sanuy i Caterina Valriu Llinàs, guardonats als Premis Mallorca

El Consell de Mallorca ha lliurat aquest dimarts els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània a Manuel Brugarolas, en la categoria de narrativa; Carlos Sanuy, en poesia; Caterina Valriu, en assaig; Goretti Pérez, en literatura infantil, i Camilla de Maffei, en fotografia contemporània. Enguany el guardó en la categoria de teatre ha quedat desert, ha detallat la institució insular en un comunicat.

Els premis, obra del ceramista Joan Pere Català Roig, s’han lliurat en un acte celebrat al Teatre Principal de Palma.

Manuel Brugarolas Masllorens (Barcelona, 1946) ha guanyat el Premi Mallorca de Narrativa 2021, dotat de 25.000 euros, amb “El club de l’àngel”. El jurat ha destacat que “és una novel·la de detalls”, amb “una prosa viva, evocadora, rica i precisa”.

El de Poesia 2021, dotat amb 15.000 euros, ha estat per a l’obra “El llum del cartògraf”, de Carles M. Sanuy (Balaguer, 1959). El jurat ha valorat “la solidesa i la coherència de l’obra” que qualifica d'”una obra madura, ben travada, arrodonida i amb poemes de gran valor”.

El Premi Mallorca de Literatura Infantil 2021, ha estat per al conte “Mia, artista!” de Goretti Pérez Ruiz (1976), autora dels textos i de les il·lustracions, i rebrà 10.000 euros. L’obra fa un recorregut plàstic per l’obra de pintors universals diversos, d’una forma senzilla i comprensible per als més petits i, alhora, inspiradora.

El Premi Mallorca d’Assaig 2021 és per “Les rondalles que l’Arxiduc no va publicar”, de Caterina Valriu Llinàs (Inca, 1960). El jurat ha destacat la recerca arxivística i la rigorositat que comprèn l’obra, premiada amb 19.000 euros.

El projecte “Delta”, de Camilla de Maffei (Itàlia, 1981) ha estat guardonat amb el Premi Mallorca de Fotografia Contemporània 2021, un treball de cinc anys sobre el delta del Danubi, amb imatges “contundents” i alhora “subtils”, segons el jurat. Rebrà 8.000 euros i a més inclou una exposició i l’edició d’un llibre.

Els llibres de narrativa, poesia i assaig seran editats per l’Editorial Sargantana sota el segell Gal·lès; Disset Edicions editarà el de literatura infantil i Ediciones Anómalas el de fotografia.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha qualificat la gala com “un acte de reivindicació de la cultura en les seves diverses formes”. Els premis cerquen “l’excel·lència, la innovació i la passió creadora, tant en literatura com en un projecte fotogràfic”, ha agregat.

Ha tancat l’acte la presidenta del Consell, Catalina Cladera, que ha lloat la qualitat de les obres literàries premiades en aquesta edició, que “contribuirà, un any més, tant a impulsar la creació literària en català com a prestigiar i promocionar socialment l’ús de la nostra llengua”. Cladera ha assenyalat que la indústria cultural i creativa “ha sofert molt durant la pandèmia”, per la qual cosa el Consell ha activat ajudes i manté per a 2022 el seu compromís, “augmentant les partides per a la creació i programació d’esdeveniments culturals, a més de la protecció del patrimoni i el foment de l’ús del català”.

07/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris