X

Frenada de nous hotels a Palma per la nova normativa en favor de l’habitatge

En 5 anys, les sol·licituds per fer establiments turístics a Ciutat han caigut de 63 a tan sols 15

09/12/2021

Frenada de nous hotels a Palma per la nova normativa en favor de l’habitatge

En 3 anys, l’Ajuntament de Palma només haurà donat permís per fer cinc nous hotels a Ciutat, tres dels quals s’inauguraran el 2022. Una xifra que contrasta radicalment amb les 63 sol·licituds amb què es va arribar a la moratòria municipal de 2016. D’ençà d’aquesta data, han caigut en picat el nombre de llicències concedides, amb l’objectiu de lluitar contra la falta d’habitatge. Ara hi ha damunt la taula d’Urbanisme de Cort quinze sol·licituds, la major part de les quals pendents d’arreglar deficiències, res a veure amb el volum d’abans de la nova normativa. “Que per l’any que ve només hi hagi tres hotels en fase d’obertura, en obres, em fa pensar que el tipus de regulació s’ha fet bastant bé”, ha considerat Biel Horrachsubgerent d’Urbanisme de Palma, a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

La delimitació d’usos hotelers a Palma queda reforçat amb el pla insular de zonificació turística, que fixa números closos per cada barri o zona palmesana. A més, la nova normativa hotelera té un efecte col·lateral sobre l’urbanisme de la ciutat. Fixa que, en el cas del centre històric, només es poden obrir hotels a partir de la restauració d’edificis catalogats, amb un màxim de 20 habitacions i amb una qualitat superior de quatre o cinc estrelles. En el cas d’apartaments, un màxim de tres amb una superfície mínima de 200 metres quadrats. “Cada projecte s’analitza per veure que sigui correcte. Es prioritza el fet de recuperar l’essència dels valors patrimonials dels edificis. S’han de preservar les alçades, no es poden subdividir, i s’ha de conservar el seu caràcter”, explica Horrach.

Així, el Nou Baleares, a Pere Garau, es va obrir on hi va haver l’Hostal Baleares i, abans, la fàbrica de rajoles Can Boira. I al Born, el Nivia Born, hotel boutique de Garden Hotels, està a l’antic edifici d’oficines d’Iberia. Pendents d’obrir en uns mesos hi ha un nou establiment de la cadena mallorquina Horrach Moyà, a la seu de l’antiga nau de Firestone, al carrer Ramón y Cajal. En aquest cas, de 120 habitacions perquè no l’afecta la restricció del centre. No gaire enfora, a la plaça Madrid, i on hi va haver una Ferreteria Mateo, la cadena hostalera catalana Smart Rooms també obrirà, amb la marca Yurbann, un nou allotjament turístic. I al lloc de l’antic magatzem Casa Roca, a Sa Gerreria, s’hi faran 10 apartaments complementats amb una botiga que respecta el mobiliari antic. El mapa el completarà Can Coll, al carrer del Forn de la Glòria, a càrrec del Grup Puro, que ja té un altre hotel a la zona de La Llotja.

Quant als projectes pendents d’aprovació per Cort, n’hi ha sis que han presentat nova documentació després que se’ls encomanà resoldre deficiències. Set més encara han de fer aquesta feina. En els darrers temps s’han denegat quatre permisos perquè aquest tràmit no s’ha pogut solucionar satisfactòriament. Una situació que el president de l’Associació Hotelera de Palma, Javier Vich, creu que demostra que l’oferta i la demanda es van consolidant. “Abans de la nova normativa hi ha haver molts d’hotels nous, ara de cada vegada n’hi haurà manco perquè són més requisits a complir. Això fa que la situació s’equilibri i Palma es consolidi com a destinació de turisme urbà”, ha considerat Vich en una entrevista a l’Informatiu Matí.

 

09/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris