X

OCB, STEI i FOLC demanen l’obligació de la producció audiovisual en llengües cooficials a les plataformes digitals

Segons la nova norma exclourà les grans plataformes internacionals, com Netflix o HBO, de l'obligació de complir amb la quota del 6% en la producció en llengües cooficials

10/12/2021

OCB, STEI i FOLC demanen l’obligació de la producció audiovisual en llengües cooficials a les plataformes digitals

L’Obra Cultural Balear (OCB) i el Sindicat de Treballadores i Treballadors Intersindical de les Illes  (STEI) donen suport a les esmenes d’Esquerra Republicana de Catalunya als Pressupostos Generals de l’Estat, davant la falta d’acord amb el Govern en la Llei General de Comunicació Audiovisual. Quant a la no obligació de la producció en llengües cooficials a les plataformes digitals, asseguren que no descarten més actuacions per aconseguir que a la nova norma es garanteixin les quotes de producció audiovisual en català.

La nova Llei Audiovisual exclou les grans plataformes internacionals de contingut audiovisual, com Netflix o HBO, de l’obligació de complir amb la quota del 6% en la producció en llengües cooficials. L’assessor en temes audiovisuals de la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), Daniel Condeminas, considera que la norma no reflecteix la pluralitat i la riquesa lingüístiques garantides en la Constitució i insisteix en la necessitat de fomentar la producció en català. Condeminas diu que “la legislació actual estatal dóna zero garanties, hi ha zero quotes en favor de la llengua catalana, tant en oferta com en producció. No ho impedeix, però no ho fomenta, no ho garanteix ni marca cap obligació”.

Unes garanties que, segons Josep de Luis, president de l’OCB, també afecten les indústries culturals i la seva economia. De Luis, afirma que, per una banda, la seva demanda “té un component cultural, pel que fa a respectar els drets dels catalanoparlants de tenir oferta televisiva en la llengua pròpia; i, per una altra, hi ha un component clarament econòmic, que cerca enfortir les indústries culturals”.

El secretari general de lSTEI, Miquel Gelabert, “no descarta” actuacions futures, però de moment afirma que se centraran en el tràmit parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya per arribar a acords “més explícits” pel que fa a les quotes de producció audiovisual en llengües cooficials.

El PSOE es va comprometre a aprovar la Llei Audiovisual només amb ERC, però els republicans asseguren que “no aprovaran una llei de l’audiovisual que no doni una bona resposta a l’actual situació de marginació”, diuen, “del català a les plataformes audiovisuals” i que “encara hi ha marge de negociació”.

10/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris