X

Podrien ser les milicianes del desembarcament de Bayo els quatre cossos de dones trobats a Son Coletes?

Finalitza la segona fase de les excavacions amb 54 cossos trobats

17/12/2021

Podrien ser les milicianes del desembarcament de Bayo els quatre cossos de dones trobats a Son Coletes?

Grup de víctimes localitzades a la fossa número 3, quatre de les quals són dones.

L’equip encarregat de les excavacions de la Fossa de Son Coletes ha trobat els cossos de 4 dones entre les restes exhumades. Una de les hipòtesis és que podrien pertànyer al grup de 5 milicianes del desembarcament de Bayo. L’altra diu que podria tractar-se de les Roges des Molinar. La responsable de la segona de les excavacions de l’equip Aranzadi, Almudena García, ha explicat, però, que s’haurà d’esperar a la identificació de les restes per confirmar qualsevol hipòtesi. D’aquesta manera acaba la segona fase del treball de camp, que donarà pas a la feina de laboratori, en la qual s’analitzaran i identificaran les restes trobades. Finalment, començarà la fase de genètica, que donarà encara més llum a la identificació dels cossos.

En aquesta segona fase s’han trobat 54 cossos, però s’espera que la xifra pugi a mesura que avanci la feina de laboratori. En total, d’ençà que varen començar les tasques d’excavació s’han trobat 79 cossos. El batle de Manacor, Miquel Oliver, assegura que aquests fets confirmen que el cementeri de Son Coletes va ser un camp d’extermini durant la Guerra Civil.

Per la seva banda, el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha dit que el resultat de les excavacions al cementeri de Son Coletes és una prova dels “assassinats d’un règim que va planificar crims extrajudicials durant la Guerra”.

L’equip de treball d’exhumacions espera que la feina de laboratori acabi a finals de gener del 2022, quan començaria la feina de genètica.

Durant les excavacions, també s’han trobat diferents objectes juntament amb alguns dels cossos, entre ells una moneda d’or i botons d’or, el que fa pensar que pertanyien a persones d’alt poder adquisitiu.

El Govern ha fet una crida a les persones que tinguin familiars desapareguts durant la Guerra, per facilitar la identificació de les restes.

17/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris