X

L’escalada de preus es reflecteix a l’IPC que arriba a màxims: tanca el 2021 en el 6,5%

La llum s'ha encarit un 72% i els combustibles líquids, un 45%, fet que ha provocat l'índex de preus sigui un dels més alts dels darrers trenta anys 

14/01/2022

L’escalada de preus es reflecteix a l’IPC que arriba a màxims: tanca el 2021 en el 6,5%25

L’Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 1,2% al desembre en relació amb el mes anterior i va elevar la seva taxa interanual fins al 6,5%, un punt per sobre de la taxa de novembre i el seu nivell més alt en 29 anys, degut a l’encariment de la llum, dels aliments i de la benzina, entre altres productes i serveis. Són dues dècimes per davall del que s’esperava, però continua sent un dels índex més alts de les darreres dècades. A més, la inflació mitja és també la més alta dels darrers 10 anys des de 2011, de 3,1%.

En taxa mensual, l’IPC va encadenar el seu cinquè repunt consecutiu i va pujar un 1,2% al desembre, gairebé un punt per sobre de l’ascens registrat el mes de novembre.

L’ÍNDEX IPC A BALEARS: 

Són les dades aportades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que informen també que l’índex a Balears s’iguala al d’Espanya i se situa igualment en el 6,5%. Les Illes se situen en la 13ª posició de la llista, una de les més comunitats que han registrat manco pujades, juntament amb Catalunya i Galícia. Allà on més ha pujat l’IPC és a Andalusia i al País Basc, amb una alça d’1,3 punts.

La taxa anual de l’IPC no ha deixat d’augmentar a Balears des del passat mes de juliol, i contrasta amb la dada de fa un any que era del -04%. L’increment a les Illes es deu fonamentalment al segment de l’habitatge, que inclou també energia, i que registra una pujada del 22,5% respecte a 2020. És notable també la pujada dels preus del transport (9,5%), afectat per l’augment dels preus dels carburants, i el dels aliments i les begudes no alcohòliques (5,2%), especialment pel preu de les llegums, les hortalisses, del pa i dels cereals.

En el cas de la taxa mensual (1,2%), la dada definitiva és una desena menor al qual va avançar Estadística (1,3%). Amb la dada interanual de desembre, la més elevada des de maig de 1992, l’IPC encadena la dotzena taxa positiva consecutiva i situa la la inflació mitjana de 2021 a l’entorn del 3%.

L’ELECTRICITAT ÉS EL QUE MÉS PUJA: 

La llum s’ha encarit en l’últim any un 72% incloent les rebaixes impositives aplicades a la factura de l’electricitat. Descomptant aquestes rebaixes fiscals, la pujada interanual del preu de la llum seria del 96,8%. Si s’exclou la rebaixa de l’impost especial sobre l’electricitat i les variacions sobre altres impostos, l’IPC interanual va assolir el desembre el 7,3%, vuit dècimes més que la taxa general del 6,5%.

ALIMENTACIÓ: 

També puja el preu de llegums, hortalisses, el pa, els cereals i la carn. Al desembre de 2021, l’IPC d’aliments i begudes no alcohòliques va variar un 1,27% respecte el mes anterior. En variació interanual va canviar un 4,95%.

ALLOTJAMENTS: 

A més, els serveis d’allotjament, com hotels, hostals i agroturismes, es van encarir al desembre en comparació al mateix mes de 2020 i registren una variació del 0,48% amb respecte al mes anterior. En variació interanual va canviar un 3,06%.

HABITATGE: 

Els preus de l’habitatge eleven més de 6,5% punts la seva taxa interanual el desembre, fins al 23,3%.

LA INFLACIÓ SUBJACENT: 

La inflació subjacent (aquella que no inclou els preus dels productes energètics com el petroli ni dels aliments no elaborats) va augmentar al desembre quatre dècimes, fins al 2,1%. Se situa gairebé 4,5 punts per sota de la taxa de l’IPC general. És la taxa més elevada de la subjacent des de març de 2013.

En l’últim mes de 2021, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 6,6%, més d’un punt per sobre del mes anterior. Per part seva, l’indicador avançat de l’IPCA va pujar un 1,1% en taxa mensual.

14/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris