X

Les completes de Manacor a porta tancada: “Enguany serem pocs, però cantarem ben fort”

Enguany és el segon Sant Antoni suspès i la festa a l'església te aforament per a un màxim de 300 persones

16/01/2022

Les completes de Manacor a porta tancada: “Enguany serem pocs, però cantarem ben fort”

Imatges: JORGE VALCARCEL CARRILLO.


Especial Sant Antoni: les completes de Manacor i sa Pobla, en directe

“Enguany serem pocs, però cantarem ben fort”. Així resumeixen els manacorins el que seran enguany les Completes de Manacor. Enguany és el segon Sant Antoni suspès i la festa a l’església te aforament per a un màxim de 300 persones. Així i tot, la festa és al carrer, on músics improvisen la tonada de Sant Antoni i omplen de música els bars dels voltants de la plaça de l’Església. “Feia cinc anys que no podia venir perquè estudiava fora i enguany és una pena que no es pugui celebrar com sempre”, explica Maria Bel Serra, música de la banda que cantarà a Sant Antoni gloriós”.

Cati Darder i Joan Riera no podran entrar a les completes de Manacor. “Ens sap molt de greu; ens agradaria que la festa s’hagués fet d’una altra manera. L’any passat va ser pitjor i l’any que ve serà millor”, asseguren.

Les completes són la darrera pregària que resen els capellans abans d’anar a dormir. En aquesta pregària es llegeix la vida de Sant Antoni i es canten els seus goigs. En els anys 70, grups reduïts de  gent anava a missa a escoltar les completes i ho feien en un acte ple de solemnitat. Actualment, la missa ha canviat molt,  les esglésies s’omplen de gent i les completes tenen un caire més festiu que litúrgic. A principis dels anys 80, l’artanenc mossèn Mateu Galmès recuperà les festes de Sant Antoni, a Manacor. En aquells anys, els infants de les escoles de Manacor varen aprendre les cançons tradicionals de la mà d’aquest mossèn, que després es recolliren en un llibre.

16/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris