X

Temperatures de -4,5 °C: la nit més freda dels darrers tres hiverns a Mallorca

S'han registrat -3'7°C a Campos, -3'5°C a Lluc i -2'9°C a Binissalem

17/01/2022

Temperatures de -4,5 °C: la nit més freda dels darrers tres hiverns a Mallorca

La gelada a Alaró. /MIQUEL SALAMANCA

L’avís meteorològic per baixes temperatures que ha estat actiu aquesta nit ha deixat registres de fins a 4,5 graus sota zero a Son Torrella (Escorca), mentre que a Palma s’han arribat als -1,9 graus, segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

En concret, a Son Torrella s’ha arribat a -4,5 °C a les 06.30 hores; -3,7 °C a Ses Salines de Campos i a -3,6 °C en Can Sion (també a Campos) a les 8.00 hores.

A Lluc els termòmetres han marcat -3,5 °C a les 06.20 hores i a Binissalem s’ha arribat a -2,9 °C a les 05.20 hores. A Palma (aeroport) s’han registrat -1,9 °C a les 07.30 hores.

També s’han donat temperatures sota zero a Santa Maria del Camí (-1,3 °C), Sant Joan de Labritja (-1 °C), Manacor, Palma Universitat i Sineu (-0,9 °C), S’Albufera de Muro (-0,7 °C), sa Pobla (-0,5 °C) i Artà (-0,2 °C).

Per contra, les temperatures màximes s’han registrat a Capdepera (10,7 °C), Colònia de Sant Pere (8,8 °C) i La Mola de Maó (8 °C).

La nit més freda dels darrers 3 hiverns

Avui s’ha viscut la nit més freda des de febrer del 2019 en termes generals a les Balears. La mínima més baixa s’ha mesurat a Son Torrella (Escorca) amb -4,5ºC i el termòmetre ha registrat temperatura negativa a tot l’interior de Mallorca i, en especial a la Serra de Tramuntana. També hi ha hagut gelada, més local, a l’interior d’Eivissa i puntualment també a Menorca.

LA PREVISIÓ DEL TEMPS 

El fred anticiclònic

Les Balears continuen dins l’àrea d’influència d’un anticicló potent que comprèn tot Europa occidental i gran part de la Mediterrània. Sense vent i amb el cel estirat les condicions són òptimes pel contrast de temperatura, freda de nit i més suau de dia. Així, les nits llargues permeten un refredament intens i durador mentre que, de dia, el sol permet assolir valors de 14ºC a 17ºC. En general l’amplitud tèrmica, la diferència entre la màxima i la mínima, és notable i ronda els 17-19ºC.

Per començar

Aquesta setmana continuarem amb la situació de temps anticiclònic. Els darrers dies de la setmana el centre d’altres pressions s’aprofundirà cap a les Illes Britàniques i s’establirà un passadís de vent de nord a la Mediterrània occidental amb l’arribada d’una massa d’aire fred, serà el canvi més significatiu dels dies que venen.

Per començar dilluns, dimarts i dimecres el cel estarà poc ennigulat. Niguls baixos a primera hora a Eivissa i Formentera i després cel clar. El vespre de dilluns a dimarts tornarà a ser fred a tot l’arxipèlag, hi haurà gelada a la Serra de Tramuntana, interior de Mallorca i Eivissa i també ens atracarem als 0 ºC a Menorca.
A migdia la temperatura continuarà suau, màximes entre 14 i 17ºC
El vent serà de component nord al nord de l’arxipèlag i farà remoure la mar, amb redols de maror i fins i tot de forta maror al nord de Menorca.

Dijous tendrem un canvi en la situació meteorològica. Es desplaça l’anticicló cap a les Illes Britàniques i començarà a entrar una massa d’aire fred a la Mediterrània.
El vent de nord augmentarà. Més niguls a l’arxipèlag i davallarà la temperatura màxima a Menorca i nord de Mallorca

Divendres el cel estarà més tapat i la davallada de la temperatura màxima s’estendrà a tot l’arxipèlag. Amb el cel més ennigulat i el vent la mínima pujarà, ja no tendrem una gelada tan extensa.

El cap de setmana continuarà l’ambient fred i el cel estarà més ennigulat.

17/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris