X

Balears presenta “en societat” la nova llei turística

La presidenta, Francina Armengol, ha explicat aquest dilluns a Madrid quins són els objectius de la normativa, entre els quals hi ha el del foment del turisme sostenible

17/01/2022

Balears presenta “en societat” la nova llei turística

Francina Armengol a l'acte de presentació de la nova llei turística de Balears, al Museu Reina Sofía de Madrid.EFE/ Emilio Naranjo/

Setmana clau per a la promoció turística de les Balears. Dimecres arrenca Fitur, en format presencial i avui, també a Madrid, el Govern ha presentat “en societat” la nova llei turística. Una llei que vol ser pionera i impulsar el canvi cap a un model de turisme més sostenible. L’acte s’ha fet al Museu Reina Sofia.

Les mesures més destacades d’aquesta llei són reduir l’impacte del plàstic, del paper i de l’aigua en els establiments turístics, per intentar una reducció de 57.000 quilos de C02, substituint les calderes de gasoil per calderes més sostenibles. És un dels plans que permetrà els hotels tenir o augmentar les estrelles.

La nova llei també vol vetllar pel compliment dels drets dels treballadors. S’hauran de canviar tots els llits dels hotels per llits elevables, de manera que les cambreres d’hotel no hagin de fer tant d’esforç per fer net les habitacions i es vetlli així per a la seva salut.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que es tracta d’un pla molt ambiciós i que pretén ser referent a nivell internacional pel que fa al turisme sostenible, i és que el que es pretén és que el turisme tengui un retorn a la societat, tant en l’àmbit social com també en l’àmbit econòmic. També es vol un turisme més proper i que compti amb un consens de tots els sectors implicats.

“Per primera vegada, una llei de model turístic pensa en totes les dimensions de l’activitat i genera solucions que no només potencien el sector sinó que el converteixen en un motor per a la millora de la qualitat de vida dels residents, de la qualitat de feina per als treballadors i de la qualitat de l’experiència de qui ens visita”, ha assegurat la presidenta del Govern, Francina Armengol.

La presidenta ha explicat en què consistiran aquests plans de circularitat, als quals s’hauran de comprometre els establiments hotelers i que els obligarà a quantificar els residus que generen, els gasos que emeten o quanta aigua i electricitat consumeixen i reutilitzen. També hauran de fer estratègies i actuacions a cinc anys vista, amb objectius de millora d’eficiència energètica, entre altres.

Un pla molt ambiciós

Aquesta llei es pretén que es pugui aprovar al Parlament de les Illes Balears abans d’acabar l’any. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, i la d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, asseguren que és un pla molt ambiciós i important i que el Govern espanyol donarà suport al govern de les Illes per a la seva implementació.

“És una llei novedosa, que basa en la circularitat el seu desenvolupament en un sentit molt ample. Parlam de sostenibilitat social, ambiental i l’ús dels recursos en unes illes que tenen mancança dels mateixos”, ha dit la ministra Reyes Maroto. “Serem socis en el desenvolupament de les inversions necessàries perquè es pugui implementar aquesta llei”, ha afegit.

També  han valorat aquest pla els sectors més implicats, com els sindicats. Des d’UGT i des de Comissions Obreres, destaquen la importància del consens d’aquest nou pla. També des de PIMEM diuen que el nou pla sembla interessant per al sector turístic de les Illes i que ara s’ha d’implementar garantint el retorn per l’empresa i per al sector, molt castigat per la pandèmia.

La Secretària general de la Federació de Servei de CC.OO, Sílvia Montejano, ha dit que una de les coses més interessants és que inclou aspectes positius per als treballadors, ja que preveu un programa de garantia de salut laboral.

“Hem de revisar la lletra petita, però la nostra primera impressió és positiva. És una passa endavant cap a la transformació del model”, ha dit Jordi Mora, president de PIMEM.

A partir de dimecres les Balears es presentaran a la fira FITUR amb l’objectiu de consolidar la recuperació del turisme espanyol. Participaran amb un estand de 1.000 metres quadrats en el qual hi haurà espais diferenciats per a cadascuna de les quatre illes, a més de diversos ajuntaments i algunes empreses co-expositores. L’estand és el mateix que es va utilitzar a FITUR 2021, amb algunes modificacions, i està adaptat als darrers protocols de seguretat de la Covid-19. Durant la fira, es posarà en marxa una campanya publicitària a nivell nacional per promocionar les Illes com una destinació sostenible i respectuosa amb el medi ambient.


L’estand d’Eivissa a Fitur s’enfocarà en atraure turisme nacional

17/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris