X

Aquests són els requisits per a cobrar el bo jove de 250 euros per al lloguer

Té una vigència de dos anys i ho podran cobrar cadascun dels joves que comparteixi un mateix habitatge

19/01/2022

Aquests són els requisits per a cobrar el bo jove de 250 euros per al lloguer

El bo del lloguer per als joves, anunciat a finals d’any i dotat amb 200 milions d’euros, s’ha aprovat finalment en el Consell de Ministres d’aquest dimarts 18 de gener. A partir d’aquí, després d’aprovar-se el decret llei, es posaran en marxa les ajudes amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener de 2022, per a la qual cosa es pagarien les quotes acumulades d’aquest mes. Té una vigència de dos anys, consistirà en una ajuda de 250 euros al mes i ho podran cobrar cadascun dels joves que comparteixi un mateix habitatge.

La mesura, concebuda per a facilitar l’accés a l’habitatge als joves, està destinada a persones d’entre 18 i 35 anys que estan pagant un lloguer. El Govern calcula que uns 67.000 joves podran beneficiar-se d’aquest bo a tot l’Estat, tot i que l’INE calcula que a Espanya hi ha gairebé 600.000 inquilins amb ingressos baixos i que no superen els 35 anys.

Quins són els requisits per sol·licitar el bo jove? 

  • ◾ Joves d’entre 18 i 35 anys.
  • ◾ Rendes inferiors als 23.725,8 euros anuals (xifra que resulta de calcular tres vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM).
  • ◾ Estar treballant i tenir un contracte laboral.
  • ◾ Que l’habitatge llogat sigui la residència habitual.
  • ◾ Tenir residència legal a Espanya.

Ajudes segons el preu dels habitatges

Les ajudes del bo jove estableixen també una renda màxima de l’immoble que és de 600 euros, en caràcter general. Però es permetrà que les comunitats autònomes més afectades per la pujada dels preus del lloguer, entre les quals se situa Balears, puguin pujar aquest límit fins a 900 euros.

És compatible el “bo jove” amb una altra ajuda de la comunitat? 

El bo jove serà compatible amb altres ajudes a l’habitatge per a beneficiaris vulnerables, les prestacions no contributives de la Seguretat Social i l’Ingrés Mínim Vital. També ho serà amb les ajudes per a joves que contempla el Pla Estatal d’Habitatge 2022-2025.

Així ho ha explicat avui el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí. “Aquesta ajuda és compatible amb les ajudes de lloguer que donam nosaltres, que van a un percentatge del preu del lloguer, però sí que són compatibles”.

Aquest pla és un programa d’ajudes de fins al 60% de l’import total de la renda, que es dirigeix també a joves de fins a 35 anys que no superin el triple de l’IPREM (tot i que en aquest cas es podrà arribar als 40.531 euros (5 vegades l’IPREM). En cas que es vulguin combinar les dues ajudes, només es podrà rebre el 40% de l’import de la renda que aquesta ajuda no cobreixi.

És a dir que si un jove paga 500 euros al mes i rep 250 euros del bo jove, amb aquesta línia d’ajudes només podria rebre el 40% dels 250 euros restants.

Què passa en el cas dels habitatges compartits? 

En el cas dels habitatges compartits en què diversos inquilins puguin optar a les ajudes del bo jove, cada comunitat establirà com gestionar les sol·licituds i si s’ha de marcar un màxim d’ajudes per habitatge. Es firmarà un conveni bilateral amb cada autonomia perquè l’Estat pugui transferir els fons i on s’especifiquin les bases de la subvenció.

I si es lloga només una habitació? 

En aquests casos, podran accedir-hi els joves que lloguen una habitació a un preu màxim de 300 euros, ampliable a 450 euros, per a les comunitats amb lloguers més cars. La quantia de l’ajuda, però, no canvia, continua sent de 250 euros mensuals.

El Pla Estatal que ha aprovat avui el Govern per a l’accés a l’habitatge inclou una dotació de 345 milions d’euros i està previst que arribi a estar dotat fins a 1.717 milions d’euros fins al 2025.


“Bons habitatge” de 250 euros mensuals per a joves i control dels preus del lloguers
El preu mitjà d’un lloguer per a un jove en solitari representa més del 111% del seu sou

19/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris